В.Гройсман: Успішність реформи з децентралізації влади є запорукою розвитку свободи, демократії і громадянського суспільства в Україні

Успішність реформи з децентралізації влади є запорукою розвитку свободи, демократії і громадянського суспільства в Україні, її економічного розвитку.

Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, виступаючи у суботу під час зустрічі з представниками територіальних громад «Децентралізація: спроможна громада - європейська Україна» під головуванням Президента України Петра Порошенка.

«Упродовж 24-х років незалежності Україна сформувалася як держава, але це були роки наших упущених можливостей», - сказав В.Гройсман, наголосивши, що громадяни були відсторонені від участі в управлінні державою, а кошти та економіка надто централізовані, що призвело до серйозних проблем в усіх сферах.

Пропонований проект змін до Конституції України у частині децентралізації, зазначив керівник Парламенту, базується на Європейській хартії місцевого самоврядування і відповідає кращим європейським стандартам, що підтверджено висновком Венеціанської комісії.

В.Гройсман підкреслив, що конституційні зміни закріплюють за територіальними громадами незмінні права та повноваження, які не скасують жодні зміни центральної влади; розширюють фінансову автономію місцевого самоврядування; дають право територіальним громадам користуватися міжбюджетними зв’язками з державним бюджетом; делегують територіальним громадам ряд нинішніх повноважень державної влади. Окрім того, зазначив він, без децентралізації влади неможлива жодна секторальна реформа.

Голова Верховної Ради підкреслив, що децентралізація поверне людям владу та дасть їм контроль над нею, включить їх у визначення шляхів розвитку громад, сформує справжнє громадянське суспільство, до влади прийдуть нові ефективні лідери, які «зруйнують монополію політичних партій і політичних лідерів на право прийняття одноосібних рішень».

Децентралізація, за його словами, є деузурпацією влади, де кожен повинен мати свої повноваження і приймати відповідальні рішення. «Усі мають бути єдиною командою», - сказав він.

Голова Верховної Ради піддав критиці спроби зупинити цю ключову реформу. «Один з аргументів опонентів децентралізації - нібито зміни до Конституції несуть загрозу. Жодної загрози немає», - заявив він.

«Ми сьогодні бачимо намагання не допустити децентралізації влади, і все це співпадає з інтересами нашого ворога, який прийшов для того, щоб  не тільки окупувати частину території України, а найголовніше його завдання - довести всьому світу, що Україна не спроможна стати європейською державою, не здатна проводити реформи, і буде все робити - шаленими коштами, тиском, своїм військом, щоб зупинити нас на шляху європейської інтеграції», - сказав В.Гройсман. «Але цього не відбудеться», - заявив він, заявивши, що Україна буде успішною європейською державою не тільки за географічним принципом, а й за стандартами життя.

«Ми сьогодні як ніколи маємо бути об’єднаними і не дозволити нас збити з шляху європейських реформ», - сказав керівник Парламенту, заявивши, що політики мають бути свідомими високого рівня відповідальності за прийняття рішення.

«Я готовий нести персональну відповідальність за результати цієї реформи, оскільки впевнений - усі реформи будуть успішними. Переконаний, що Україна зробить великий крок у розвитку і демократії, і свободи, і у економічному зростанні завдяки успішній децентралізації, як це зробили наші європейські партнери. Я вірю у нашу перемогу», - сказав керівник Парламенту.

29.08.2015 - 23:00 | Переглядів: 17144
В.Гройсман: Успішність реформи з децентралізації влади є запорукою розвитку свободи, демократії і громадянського суспільства в Україні

Відео:

Приєднані зображення:

Теги:

Володимир Гройсман

Джерело:

Прес-служба Верховної Ради України

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...