Децентралізація – спосіб вижити для сільських громад

Тернистий шлях чи крок до заможного життя – у Хмельницькому районі пройшов круглий стіл з питань децентралізації.

Децентралізація – як спосіб вижити. У Хмельницькій адміністрації відбувся навчальний семінар для голів сільських рад та представників територіальних громад. Експерти відповіли на питання присутніх та розповіли про дієві інструменти для втілення реформи. Організував захід народний депутат України Сергій Лабазюк.

Закон про добровільне об’єднання територіальних громад був ухвалений ще у 2015-му. Відтоді, багато хто з представників самоврядування піддав критиці таку реформу. Наша область стала першою за кількістю освоєних коштів. Аби підтримати тих, хто ще вагається та допомогти порадою щойно створеним громадам – у Хмельницькому районі влаштували круглий стіл з питань втілення реформи. Адже є і перші здобутки, проте є й запитання.

Таку інформаційну платформу представники населених пунктів вважають гарною нагодою отримати кваліфіковану допомогу. Як запевнив парламентар, об’єднання – це єдиний спосіб вижити українському селу.

Для сильної економіки потрібні фінансові джерела та людський потенціал. Тому саме для повноцінної громади мають бути ресурси – організаційні, фінансові та кадрові. Хоча оптимізація – невід’ємна частина теперішнього часу. Адже економічний розрахунок – передумова до ефективного існування.

Одночасно з децентралізацією повноважень відбувається фіскальна децентралізація. Отже, громади отримуватимуть більшу частку сплачених податків. Тож планувати бюджет можна буде цільовим способом.

Нині першопрохідці реформи отримали не лише бюрократичні стусани, а й дієву фінансову підтримку. Тому вдалий приклад може стати стимулом гуртуватися в районі для тих, хто ще досі вагається.

Область:

Хмельницька область

Джерело:

«Ексклюзив»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...