Від планів до реалізації: як пройшов рік повноважень у новоствореній Маловисківській ОТГ

Кажуть, що децентралізація - незворотній процес. Це чи не єдина українська реформа, яка хоч і повільно, але рухається у правильному та чіткому напрямку.

Зараз на Кіровоградщині створено п'ять об'єднаних територіальних громад ОТГ - це Бобринецька, Великоандрусівська, Маловисківська, Новоукраїнська та Соколівська громади.

Чи не найпершими почали будувати свій «хмарочос» децентралізації у Малій Висці. Зараз чисельність населення Маловисківської ОТГ складає більше 14 тисяч, до громади входять десять населених пунктів району, а міський голова ОТГ Юрій Гульдас говорить, що головним досягненням об'єднання громади стала навіть не фінансова сторона, а система управління на місцях.

Офіційна дата створення Маловисківської ОТГ 14 серпня 2015 року. За цей час в житті громади сталося чимало змін, однин з суттєвих показників - збільшення бюджету громади майже в три рази. Дохід Маловисківської ОТГ у 2016 році складався з загального фонду, де власні надходження ставновили більше 33 мільйонів гривень.

Як пояснила секретар міської ради Леся Постолюк, до власних надходжень громади відносяться кошти від податку на доходи фізичних осіб, земельний податок, а також надходження з держбюджету в підтримку ОТГ.

Саме коштами держсубвенції у розмірі 4,8 мільйонів гривень Маловисківська громада змогла провести капітальні ремонти в школах, ДНЗ, впровадити систему енергозбергіаючих технологій та покращити якість питної води.

Минулий рік для Маловисківської ОТГ був роком освіти. Оскільки більша частка бюджетних коштів та субвенції пішли саме на ремонти та оснащення освітянських закладів.

• ремонт ЗШ №4 - 1005,793 тисяч гривень: встановлення металопластикових вікон та дверей;
• капремонт головного фасаду ДНЗ «Ромашка» у Малій Висці – 227 тисяч 234 гривень;

• Будівля ДЮЦУ «Вись», заходи з енергозбереження - 458,05 тисяч гривень;
• ЗШ №3, капремонт системи водопостачання - 1480,78 тис.грн. (ремонту в школі №3 не було майже сорок років, у грудні 2016 відремонтували спортивний зал, замінили дах).

До того ж, за рік у громаді з’явився новий шкільний автобус (придбано за кошти міста і обласного бюджету, - ред..) та, у рамках угоди між Урядами України та Китайської Народної Республіки, для Маловисківської гімназії було закуплено 20 нових комп’ютерів.

За словами міського голови у 2016 році завдяки коштам з державного фонду регіонального розвитку в розмірі 3, 4 мільйона гривень змогли облаштувати водогін у мікрорайоні Констянтинівка та Малій Висці, що забезпечило питною водою до тисячі мешканців громади.

 Попри позитивні зрушення в бік економічного, культурного та соціально розвитку за рік існування громади найбільші труднощі виникали перед початком її створення.

"Найважче було на початку. Треба було поїхати в сільські ради і провести зібрання з мешканцями територій, оскільки селяни недовіряють реформам, також поспілкуватися та домовитися з суміжними територіями. Основний складник, який «тормозить» реформу децентралізації - це радянська влада на місцях та відповідна система управління..", - прокоментував міський голова.

Як переконує Юрій Гульдас, зміни почалися не лише у самій Малій Висці, а й у прилеглих до неї громадах, підтвердженням тому є факт, що в об’єднаній громаді не закрили жодну школу. На території Первомайської сільської ради у двоповерховій будівлі колишньої школи вже працює Центр громадської активності, де працюватиме клуб, бібліотека, у планах – відкрити ФАП.

У минулому році в селі Паліївка проводились заходи з покращення якості питної води та впровадили систему енергозбереження у водопостачанні, за рахунок місцевого бюджету проведено капремонт доріг у селах Паліївка, Первомайське, Олександрівка.

В селі Олександрівка та Первомайське восени 2016 встановили по чотири нових екологічно чистих ресурсів енергії - ліхтарі на сонячних батареях (…) Повну версію чтати ТУТ

Область:

Кіровоградська область

Громади:

Маловисківська міська об’єднана територіальна громада

Джерело:

«Гречка»

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...