Швидкий доступ до меддопомоги і обґрунтоване витрачання грошей — об’єднані громади Харківщини готуються до медичної реформи

Медзакладам первинної ланки — поліпшені умови праці, хорошим лікарям- гідні зарплати. Як об’єднаним територіальним громадам зорієнтуватися у медичній реформі і вибудувати ефективну систему охорони здоров’я? Про це йшлося на семінарі-діалозі «Реформування первинної медицини — перші кроки нових територіальних громад», який триває у Харкові.

Старі приміщення , які давно не бачили ремонтів і без вікон. — такі медзаклади побачили представники групи підтримки України в Єврокомісії у районах Харківщини. Так розпоряджатися бюджетними коштами — собі ж у збиток, — обурюються європейці.

Бенедикт Херман, представник групи підтримки України в Єврокомісії

Деньги налогоплательщиков буквально сжигаются через окно. И у меня душ , когда увижу, что деньги налогоплательщиков, которые можно использовать на зарплаты хороших врачей, — потому что кто решает пациент здоров или нет?Это врачи, персонал. Это не большое- малое помещение. И в этом вся структура реформы.

Експертна група з підтримки медичної реформи побувала на території об’єднаної громади — у Чкаловському, — розповів селищний голова. І було запропоновано не зосереджуватися на старій будівлі амбулаторії, а вкладати гроші в нове, менше, приміщення.

Віктор Соловйов, селищний голова Чкаловської селищної ради Чугуївського району

І ось є предложеніє, ми виділяємо земельну ділянку. Там буквально нада 10 на 10, по їх словам, більше не надо. Сучасне обладнання- і пожалуста.

Про те, що не варто розпилювати гроші на неефективні медзаклади, говорить і заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтотнюк. Мовляв, безпека пацієнтів, швидкий доступ до меддопомоги і обґрунтоване витрачання грошей — серед головних вимог реформи. Тож заклад первинної чи то вторинної ланки, де надають за певний період часу небагато послуг, наприклад, акушерських, не може вважатися безпечним для породіль, — певен Павло Ковтонюк. При очікуваних складних пологах лікар первинної ланки має спланувати доправлення паціієнтки до лікарні, де фахівці володіють практикою надання породілям послуг щодо складних випадків.

Павло Ковтонюк, заст. міністра охорони здоров’я

Госпітальний округ має бути в ідеалі з лікарнею на 200 тис. населення, і не повинно бути менше за 200 тисяч. Щоб така мережа була спланована, коли сімейний лікар веде жінку, він бачить, що ризик може бути, він наперед направляє її зразу в цю, складнішу. Трішки далі їхати- 2 години. Але гарантовано, що буде якісна послуга для такого випадку.

Тим часом селищні голови об’єднаних громад переймаються, як будуть профінансовані медпослуги мешканців уже найближчим часом. Мовляв, надається субвенція в понад 9 млн.грн., і місцеві депутати вирішили дізнатися в райлікарні: на що конкретно потрібні такі гроші.

Віктор Соловйов, селищний голова Чкаловської селищної ради Чугуївського району

К сожалению, на сегодняшний день у нас нет этой цифры. И поэтому рада блокирует передачу этой субвениии в районный отдел. На сегодняшний день это целая история, в которой задействовано руководство всех уровней. И как-то это будет решаться. На ближайшую сессию мы пригласили всех руководителей, главу администрации.

До кінця березня, — говорить Павло Ковтонюк, -Міністерство охорони здоров’я представить рамкові вимоги до лікарень із базовими послугами. Мовляв, у лікарень первинної чи то вторинної ланки — різні стандарти. Загалом же робота над створенням госпітальних округів триватиме до кінця року.

Область:

Харківська область

Джерело:

Харківське ОТБ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....