В об’єднаній громаді сильний має допомагати слабшому

Саме таким є принцип сільського голови Олеші ініціатора утворення Олешанської ОТГ Богдана Двояка.

Олешанська ОТГ одна з трьох громад України, де 30 квітня відбудуться перші вибори. До неї належать Делівська, Будзинська, Долинська, Озерянська та Олешанська сільські ради. Богдан Двояк, до якого ми приїхали в Олешу, розповів, чому обрав шлях об’єднання громад, у чому бачить його переваги і на які результати очікує.

Розпочинаючи з 2002 року уже четверту каденцію поспіль Богдан Двояк обіймає посаду сільського голови Олеші. За 15 років роботи війтом зумів здобути авторитет господарника і доброго управлінця. Говорю з пані Ганною, яка народилася і прожила в Олеші уже понад 50 років. Жінка вважає пана Богдана не лише добрим головою села, а й людиною, до якої можна прийти за порадою, як поступити в тій чи іншій ситуації. За її словами, одразу разом зі своїм чоловіком підтримала ідею об’єднання громад з центром в Олеші, бо, мовляв, якщо пан Богдан зважився на такий крок, то він попередньо все добре обдумав і робить правильно.

Сам Богдан Двояк переконаний, що на території Тлумаччини, де проживає менше 50 тисяч осіб не може бути 34 ефективні і самодостатні ради, а ще до такого кроку спонукав закон про добровільне об’єднання громад. Хоча Олешанська сільська рада працює останні роки в умовах самофінансування, тобто є самодостатньою. А ще нагадав очільник Олеші, що громадам неабияк давалося в знаки те, що у 2015 році відповідно до змін бюджетного кодексу у них забрали низку податків і спрямували до вищих рівнів бюджету. Зокрема це стосується тодішніх 40 відсотків ПДФО, що стало для громад нищівним ударом.

«В об’єднаній територіальній громаді кожен населений пункт має більші можливості для свого розвитку, реалізації різноманітних проектів, вирішення проблем, - наголосив Богдан Двояк. - Саме ОТГ переходять на прямі міжбюджетні відносини з профільними міністерства. Уряд обіцяє нам базову, освітянську і медичну дотацію. Крім цього, держава гарантує об’єднаним громадам інфраструктурну субвенцію, а ці кошти можна спрямувати на розвиток територій. Також у форматі об’єднання ми отримаємо можливість написання проектів від державного фонду регіонального розвитку, а це значні суми, які можуть стати поштовхом для істотних змін у громаді, наприклад створивши виробництво. А нам потрібно нині розвивати економіку, створювати робочі місця, сприяти розвиткові малого бізнесу, адже треба вчитися заробляти на себе і жити так як живуть у європейських країнах».

Сільський очільник звернув увагу, що Олеша має сприятливе географічне розташування, аби бути адміністративним центром, відстань до найвіддаленішого населеного пункту громади становить 17 км.

«Інфраструктура Олеші відповідає законодавчим вимогам. -наголосив Богдан Двояк. - У селі є школа, приміщення якої розраховане на 500 учнів, хоча нині тут, на жаль, навчається лише 200. Функціонує дитячий садок, який тепер відвідує 45 дітей, проте він може вмістити 90. В Олеші також є сучасний будинок культури, лікарська амбулаторія з денним стаціонаром, швидка допомога, відділення Ощадбанку, дільниця ветеринарної медицини, аптека. А місцева пожежна команда Олеші стала торік переможцем у конкурсі серед 25 місцевих пожежних команд. Загалом в Олеші є все те, що необхідне для людини. Територія сільської ради найбільша у районі, оскільки займає площу 3,5 тис. га, з них приблизно 770 га – це ліси. Для порівняння, Тлумацька міська рада має понад 2,4 тис. га. У селі тисяча дворів, є 38 км доріг, 8 з яких – асфальтні. На території сільради збудовано 26 км газопроводів за кошти селян, а також є 9 км водопроводу. Олеша повністю покрита мережею вуличного освітлення. Ми за те, аби невеличкі населені пункти розвивалися в Олешанській об’єднаній громаді. Сильний повинен допомогти слабшому. Ми мусимо максимально наблизити адміністративні послуги до людей». 

Також в Олешанській ОТТ є чимало підприємств, тут і млин, і пилорама, і невеличка АЗС, і великий магазин будівельних матеріалів, і сільськогосподарські виробники, а ще виготовляють шлакоблоки, бетонні кільця та ін.

Богдан Двояк переконаний, що потрібно й надалі створювати робочі місця, робити привабливими умови для інвесторів, дбати про малий бізнес, поліпшувати інфраструктуру. З огляду на географічне розташування розвивати туризм. За таких умов громада матиме майбутнє. Ініціатор об’єднання розуміє, що Олешанська ОТГ – це фактично міні-район, що вона отримає не лише повноваження і кошти, а й на плечах керманичів громади буде величезна відповідальність за її долю. Але, як він звернув увагу, люди на Тлумаччині роботящі, вони можуть навіть гори перевернути і не бояться відповідальності. Насправді страх мають перед тим, щоб вкотре їх не розчарувала вища державна влада. І з гіркотою навів приклад рішення НКРЕКП про збільшенням витрат на оплату електроенергії, зокрема на вуличне освітлення. Але, як кажуть, ризик – супутник героя (…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Івано-Франківська область

Громади:

Олешанська сільська об’єднана територіальна громада Олешанська територіальна громада

Джерело:

«Галичина»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...