У громадах створюють добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

У новостворених об’єднаних територіальних громадах Запорізької області розпочато роботу щодо створення та функціонування добровільних пожежно-рятувальних підрозділів.

За інформацією Департаменту з   питань  цивільного захисту   населення облдержадміністрації, відповідно до вимог державних будівельних норм радіус обслуговування пожежних депо складає 3 км по дорогах загального користування. Проте існуючі підрозділи Головного управління ДСНС України у Запорізькій області, які базуються в населених пунктах, нормативно не охоплюють всю територію області, радіус їх обслуговування в сільській місцевості сягає до 30-35 км, а час прибуття до місця виникнення подій у деяких випадках більше сорока хвилин, що значно перевищує максимально допустимі значення часу прибуття першого підрозділу до місця події (20 хвилин).

На сьогодні на території області працюють 10 підрозділів місцевої пожежної охорони.

У деяких об’єднаних територіальних громадах вже розпочато роботу в цьому напрямку. Зокрема, у рамках спільного проекту ДСНС, Веселівської селищної територіальної громади та німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ  громадою підібрано будівлю для розташування майбутнього підрозділу у с. Широке. Визначено обсяги необхідних ремонтних робіт та суму фінансування в обсязі 117 тис. грн. для їх виконання. Крім цього, вже сформовано список майбутнього підрозділу з 14 добровольців із числа мешканців с. Широке, які пройдуть навчання за відповідною програмою в навчальному пункті аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Запорізькій області.

Відповідна робота проводиться і Берестівською селищною територіальною громадою, де вже придбано два пожежних автомобілі на суму майже 3 млн грн. за рахунок субвенції з державного бюджету. Один із них замінить пожежний автомобіль 1979 року випуску в уже  існуючому підрозділі в с. Берестове, інший призначений  для підрозділу, який у травні 2017 року планується створити в с. Миколаївка. Крім цього, Берестівською громадою затверджено Комплексну програму запобігання виникненню пожеж та зменшення їх наслідків на території  об’єднаної територіальної громади на 2017 рік. На її виконання  передбачено 349 тис 268 грн.

Державною службою України з надзвичайних ситуацій розроблено Методичні рекомендації для органів місцевого самоврядування щодо організації та забезпечення пожежної безпеки на території об'єднаних територіальних громад, утворення та функціонування місцевих пожежно-рятувальних підрозділів. Також Головне управління ДСНС України у Запорізькій області готове надавати об'єднаним територіальним громадам всебічну практичну допомогу у питаннях утворення та вдосконалення діяльності місцевих пожежно-рятувальних підрозділів.

Область:

Запорізька область

Джерело:

Сайт Запорізької ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...