Об’єднана громада – це ефективні послуги

Тема децентралізації сьогодні дуже актуальна. Вона обговорюється в кожному селі, селищі та місті. Як втілюються її основні принципи в Березівському ра­йоні? З таким запитанням ми звернулися до голови райдержадміністрації Геннадія Заболотного. Він впевнений, що децентралізація влади посилить роль місцевого самоврядування і створить реальне підґрунтя для фінансової незалежності новостворених громад.

Щодо перспектив розвитку району в рамках децентралізації голова райдержадміністрації сказав:

– Децентралізацію слід розглядати не лише як територіальне об’єднання або укрупнення, а і як розширення можливостей громад вирішувати самим нагальні питання, маючи відповідний фінансовий ресурс. При цьому у них є можливість здійснювати відповідний контроль. Звісно, такі зміни лякають деяких людей, але добрим прикладом для них є лідери, які стали рушійною силою в перетвореннях. І це дуже тішить. У Березівському ра­йоні вже рік як об’єдналися дві громади – Розквітівська та Новокальчівська. А нещодавно заявили про згоду на об’єднання Березівська міська і Вікторівська сільська ради. Таке об’єднання буде історично, географічно і територіально доцільним та повністю відповідатиме вимогам закону. При об’єднанні в такому складі це одно­значно буде спроможна громада.

«Один район – одна громада» – це хибна точка зору. На мою думку, це може стосуватися тих районів, де є незначна кількість населених пунктів і де проживає небагато людей. Важливу роль тут повинна відіграти й інфраструктура. Тобто це і опорні школи, і дитячі садки, і лікарні. Об’єднана територіальна громада повинна стати здатною надавати ефективні послуги жителям. Адже вона створюється задля блага мешканців району.

– Ви часто відвідуєте села. Що ви робите для того, щоб змусити людей почути вас і прийняти реформу як необхідність?

– Стосовно перспективи закінчення процесу об’єднання підкреслюю завжди: головним чинником мають бути добра воля і бажання населення. Наше завдання – не допустити  політизації процесу, допомогти конкретно й підказати, як і що краще робити. Я людина демократична і жодним чином не застосовую тиску на людей. Ми проводимо чимало зустрічей, роз’яснюємо, робимо розрахунки. Мені подобається позиція жителів Березівки та Вікторівської сільради. У даному разі високопрофесійну роботу продемонстрував голова міської ради Валерій Григораш. Він провів всі необхідні дії крок за кроком. При цьому без політики та піару.

– Чи бачите ви себе в ролі префекта? Адже обов’язки будуть дещо іншими, ніж тепер. І чи готові ви надалі бути представником Президента?

 – Оскільки за фахом я юрист, то, певно, у мене все б вийшло на даній посаді. Але ми поки що не знаємо обов’язків та умов. Можливо, що на представника Президента буде покладено наглядово-контролююче завдання. Наразі в державі потрібна така інституція, адже у функціях прокуратури відбулися деякі зміни. Взагалі, якщо мені запропонують, то я готовий працювати тут і далі на благо району, області та держави. Адже за час моєї роботи Одещина стала мені рідною.

Область:

Одеська область

Джерело:

«Одеські вісті»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...