Багатотисячна армія місцевих депутатів скоротиться як мінімум на третину, - Віталій Ковальчук

Місцеві вибори, що відбудуться у жовтні 2015 року, завершать процес перезавантаження влади в Україні. В контексті конституційної реформи у сфері децентралізації влади дуже важливо, щоб ці місцеві вибори пройшли за новим виборчим законом. Про це сказав перший заступник глави Адміністрації Президента Віталій Ковальчук. 

Окрім того, на цих виборах буде протестована нова виборча система, яка раніше в Україні ніколи не застосовувалася. «Дуже важливо щоб ці вибори пройшли чесно та демократично і забезпечили вільне волевиявлення громадян України. Впевнений що ВР прийме відповідний Закон щодо посилення відповідальності за підкуп виборців. «Гречані» кандидати не повинні пройти»,— зазначив Віталій Ковальчук.

Основна новація закону — це запровадження мажоритарної системи абсолютної більшості на виборах міських голів у містах, де кількість виборців перевищує 90 тисяч, та пропорційної виборчої системи за відкритими партійними списками на виборах депутатів. При цьому, окрім голосування за партію, виборець зможе підтримати конкретного кандидата, якого політична сила висуває у окрузі на виборах певного рівня. «Змішана виборча система, яка поєднує найгірші риси мажоритарної і пропорційної систем, відходить в минуле»,— наголосив Перший Заступник Глави АПУ.

Окрім того, на виборах до місцевих рад встановлюється 5-відсотковий виборчий бар’єр. «Це забезпечить розвиток партійного будівництва в Україні. Політичним проектам-одноденкам, організаціям екстремістського і сепаратистського спрямування не місце в органах місцевого самоврядування»,— пояснив Віталій Ковальчук.

Важливою новацією є також механізм відкликання депутатів. Такий механізм примусить депутатів стати більш відповідальними перед виборцями, вважає Віталій Ковальчук.

Новий Закон передбачає також зменшення кількості депутатів місцевих рад. «220-тисячна армія депутатів скоротиться як мінімум на третину»,— відзначив Перший Заступник Глави АПУ.

Як повідомлялося, 6 серпня Президент України підписав Закон «Про місцеві вибори»

07.08.2015 - 14:10 | Переглядів: 10181
Багатотисячна армія місцевих депутатів скоротиться як мінімум на третину, - Віталій Ковальчук

Джерело:

Прес-служба Адміністрації Президента України

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...