Програма DOBRE оголоcила конкурсний відбір ще 25 об’єднаних громад

Програма "Децентралізація приносить кращі результати та ефективність" (DOBRE) оголосила конкурсний відбір ще 25 об’єднаних територіальних громад, який триватиме з 24 лютого по 24 березня 2017 року.

I. Загальна Інформація

Організація «Глобал Комьюнітіз» виконує флагманську програму Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), спрямовану на розвиток місцевого самоврядування – «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) – яка стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу. Розпочатий 8 червня 2016 року, ця 5-річна програма розроблена таким чином, щоб підвищити спроможність керівництва новоутворених об’єднаних територіальних громад (ОТГ) ефективно реагувати на пріоритети громадян завдяки належному управлінню ресурсами, підвищенню якості комунальних послуг, стимулюванню місцевої економіки та посиленню залучення громадян. Мета DOBRE – створити можливості зростання та розквіту цих нових ОТГ і водночас мотивувати та бути моделями для інших громад, які працюють над об’єднанням.

DOBRE запрошує всі ОТГ, що об’єднались на добровільних засадах та провели місцеві вибори, подавати заявки, щоб стати партнерами DOBRE та взяти участь у програмі!

У другому раунді DOBRE обере 25 ОТГ. Про подання заявок на третій раунд буде оголошено окремо.

II. Опис програми DOBRE

Міжнародна команда DOBRE на чолі з організацією «Ґлобал Ком’юнітіз» поєднує великий обсяг знань і практичного досвіду у сфері децентралізації та розвитку територіальних громад. Модель розвитку громад від «Ґлобал Ком’юнітіз» визначає основу загального підходу програми DOBRE та зміст її діяльності з надання допомоги. Польська «Фундація підтримки місцевої демократії» (FSLD, надалі «ФДМД») та Малопольська школа державного управління (MSPA, надалі «МШДУ») при Краківському економічному університеті використовують свій власний практичний досвід і стратегії розвитку місцевого самоврядування, що успішно застосовувались у Польщі. Український кризовий медіа-центр (УКМЦ) та неурядова організація SocialBoost працюють над залученням громад і впровадженням стратегій електронного урядування для підвищення якості громадських послуг і зміцнення прозорості врядування.  Національний демократичний інститут (НДІ) надає новим територіальним громадам допомогу в приверненні уваги до питань гендерної рівності та необхідності розв’язання проблем ВПО в нових програмах.

Усі партнери DOBRE підтримуватимуть кожну ОТГ в процесі учасницького стратегічного планування, результатом котрого стане створення та фінансування проектів місцевого економічного розвитку, державно-приватних партнерств, покращення надання послуг, кращого управління державними фінансами. Проекти та ініціативи за підтримки DOBRE потребуватимуть адекватного місцевого внеску поряд з коштами, що надаватимуться проектом DOBRE. Через мережу організацій підтримки місцевого самоврядування  та регіональних організацій громадянського суспільства в кожній партнерській області DOBRE сприятиме новому співробітництву та мобілізації ресурсів для проектів місцевого розвитку.

DOBRE підтримуватиме ОТГ в семи областях України – Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській. Як учасники програми DOBRE, відібрані ОТГ зобов’язуються брати активну участь у повному спектрі заходів та процесів DOBRE. Кожна ОТГ підпише Меморандум порозуміння з DOBRE для підтвердження зобов’язань ОТГ брати повну участь у програмі.

III.    Обсяг робіт та результати      

Від кожної ОТГ очікується надання повної та прозорої інформації щодо усіх процесів в ході програми. Це також стосується планів, бюджетів, пропозицій, проектних документів, іншої доречної інформації.

Кожна ОТГ підпише Меморандум порозуміння з DOBRE про співробітництво і зобов’язання.

Кожна ОТГ направить ключових учасників (як буде погоджено ОТГ і DOBRE) для участі у всіх тренінгах, зустрічах та інших заходах.

Кожна ОТГ, на засадах відкритості та прозорості, братиме участь в самооцінці за Індексом колегіальної муніципальної спроможності (PMCI).

Кожна ОТГ братиме участь в інклюзивному та колегіальному процесі стратегічного планування, в результаті якого буде створений стратегічний план ОТГ та детальні плани дій проектів розвитку ОТГ.

Кожна ОТГ розробить та запровадить план покращення надання послуг для, принаймні, однієї послуги, пріоритетність котрої визначатиметься громадянами та ключовими партнерами, а також проект місцевого економічного розвитку, з очікуванням, що у подальші роки проекту з’являться нові плани і проекти.

Кожна ОТГ, в рамках програми, запровадить практику залучення громади та побудує продуктивне співробітництво з секторами приватного бізнесу, організаціями підтримки місцевого самоврядування, організаціями громадянського суспільства.

VI. Тривалість, час та розташування

В нижченаведеній таблиці міститься орієнтовний графік заходів програми за категоріями. Дані наведені для загального уявлення і заходи можуть зсуватись відповідно до місцевих розкладів та можливостей.

VII. Критерії Відбору ОТГ

DOBRE завершить відбір другої черги з 25 ОТГ в квітні 2017 р. Відбір ґрунтуватиметься на таких принципах:

Відбір має бути прозорим та конкурентним, з ясними критеріями та об’єктивною системою оцінювання.
Обрані ОТГ мають представляти всі цільові області DOBRE. Критерії відбору застосовуватимуться на рівних засадах для кожної області.
Відібрані громади мають представляти різноманітність типів та характеристик об’єднаних громад, існуючих в Україні.
Друга черга з 25 ОТГ відбиратиметься з тих, хто вже об’єднались на добровільних засадах. Тобто, ці ОТГ на момент кінцевого терміну подання заявок вже провели місцеві вибори та створили нові структури місцевого врядування.

Оцінка: Оцінка досвіду та спроможності ОТГ, які подали заявки, проводитиметься за трьома основними групами показників:

  • Лідерська та бюджетна спроможність;
  • Надання послуг громадянам; та
  • Участь громадськості та інклюзивність.

Кожна група містить показники, котрі ранжуються по шкалі від найвищого балу, коли ОТГ проводила заходи та проявляла багато ініціатив в конкретних сферах в минулому, демонструючи солідний досвід, до найнижчого, коли не було зацікавленості, або продемонстрованої спроможності. Додаткові бали нараховуватимуться за підтверджений досвід роботи на користь громади, а також соціально-економічні виклики, з якими дає собі раду громада.

Для оцінки та присудження балів заявкам DOBRE створить оцінювальну комісію. Ця комісія переглядатиме та оцінюватиме всі отримані заявки, та даватиме рекомендації щодо остаточного відбору другої черги з 25 ОТГ. Рекомендація комісії ґрунтуватиметься на порівнянні підсумкових балів всіх ОТГ-кандидаток в межах громад одного типу. Конкурсна комісія також враховуватиме присутність інших донорів у громадах для координування зусиль і видів підтримки.

VIII. Процес подання заявок

До цього запрошення додається повна заява-анкета, яку ОТГ має заповнити та здати до кінцевого терміну – 24 березня 2017 р.

У заявці містяться питання про минулий досвід та майбутні цілі ОТГ, зокрема, питання про керівництво, управління бюджетом, надання послуг та залучення громадян. Питання розроблені таким чином, щоб надати можливість ОТГ без досвіду описати свої ідеї щодо необхідних та можливих дій, та продемонструвати, як їх цінності та цілі співпадають з задачами програми DOBRE.

Відповіді на деякі питання заявки потрібно підкріпити документацією. Приклади такої докумннтації наведені в описі  кожного питання. Це можуть бути копії рішень ОТГ, документи про минулі проекти або минулі пропозиції та бюджети, інформаційні листівки щодо минулих заходів, або запрошення чи тендери для контрактів на обслуговування, котрі готувались центром ОТГ або його територіальними частинами. Заявникам може знадобитись час для визначення доречних прикладів від інших громад-членів ОТГ, збору та відбору такої підкріплюючої документації з архівів ОТГ. Тому почніть готувати заявку заздалегідь!

DOBRE проведе інформаційні сесії в кожній області для надання подальших інструкцій та порад щодо заповнення анкет, а також, яка підкріплююча документація краще підходить. Розклад таких інформаційних сесій буде надано окремо.

Як подати заявку:

Будь ласка, заповніть заявку і надішліть її на електронну адресу програми DOBRE, вказавши у темі листа «назва ОТГ заявка DOBRE»:

DOBRE@globalcommunities.org,

а також надішліть роздруковану і підписану заявку та всю підкріплюючу документацію поштою до офісу DOBRE не пізніше кінцевого терміну подання заявок:

Програма DOBRE

вул. Ділова 5Б, 5-ий поверх, оф. № 510

Київ 03150

Скачати заявку

Датою подання заявки вважатиметься дата поштового штемпеля.

Питання приймаються у письмовому вигляді на електронну адресу DOBRE@globalcommunities.org  до 10 березня включно.  Відповіді будуть надіслані письмово до 17 березня. Консультації також можна отримати у регіональних співробітників програми DOBRE:

Тернопільська, Івано-Франківська область – Дмитро Коваль (dkoval@globalcommunities.org), Тарас Репицький (trepytsky@globalcommunities.org), Андрій Мартишко (amartyshko@globalacommunities.org)

Дніпропетровська, Кіровоградська, Херсонська, Харківська, Миколаївська області – Андрій Нагорний (anahornyi@globalcommunities.org), Вікторія Зубкова (vzubkova@globalcommunities.org).

25.02.2017 - 14:45 | Переглядів: 14553
Програма DOBRE оголоcила конкурсний відбір ще 25 об’єднаних громад

Відео:

Теги:

конкурс DOBRE

Джерело:

Український кризовий медіа центр

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...