На порядку денному об’єднаних громад – забезпечення пожежної охорони (досвід Німеччини)

Наприкінці січня 2017 року Уряд схвалив Стратегію реформування системи Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Мета - підвищення рівня захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій у мирний час та в особливий період. Документ передбачає визначення необхідної кількості пожежно-рятувальних підрозділів (пожежних частин) місцевої і добровільної пожежної охорони в об'єднаних територіальних громадах, їх чисельності, місць дислокації з урахуванням часу прибуття до місця виклику (10 хвилин у місті та 20 хвилин у сільській місцевості). Важливо, що Стратегія врахувала завдання реформи місцевого самоврядування – покращення якості та наближення послуг до людей. Cпроможні громади, громади, які скористалися своїм законодавчим правом добровільного об’єднання і отримали від держави повноваження і ресурси для їх здійснення, - отримали реальні можливості самостійно вирішувати питання місцевого значення, в тому числі питання пожежної безпеки.

13 лютого 2017 року за повідомленням прес-служби Волинської ОДА, в області створено 103 підрозділи місцевої пожежної охорони. За словами начальника управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області Володимир Грушовінчук, усі підрозділи, за попереднім погодженням голів об’єднаних територіальних громад та сільських рад, включені до плану залучення сил та засобів гарнізону, затверджені головою облдержадміністрації та успішно виконують покладені на них функції.

Володимир Грушовінчук зауважив, що для забезпечення належного функціонування місцевої пожежної охорони в громадах необхідна: наявність пожежно-технічного обладнання, пожежного депо, фінансування та, чи не найважливіше, – наявність висококваліфікованого особового складу.

Відтак, з грудня 2016 року, працівники навчального пункту управління проводять навчання працівників місцевої пожежної охорони, що функціонують на території новоутворених громад Волинської області.

Восени ми повідомляли про те, що громади Полтавської області, Шишацька і Білоцерківська, розпочали впровадження на своїх територіях пілотних проектів зі створення сучасних пожежних частин, які фінансуватимуться коштом громад. Це по суті впровадження якісно нового рівня цивільного захисту, пожежної безпеки, цілісної безпеки жителів громад.

Тоді представники цих громад побували у Німеччині з навчальною поїздкою  з питань організації місцевих служб пожежної охорони у форматі міжмуніципальної співпраці. Навчання організував проект «Реформа управління на сході України», що впроваджується компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Уряду Німеччини.

Сподіваємося, нашим читачам цікаво буде дізнатися, як в Німеччині організовано роботу місцевих служб пожежної охорони. Спеціальний матеріал підготувала Людмила Даменцова, заступник директора департаменту місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону, яка була учасником навчальної поїздки до Німеччини.

Передумови та процес об’єднання місцевих пожежних частин на прикладі місцевої пожежної частини м. Штауфенберг

15 років тому на території міста Штауфенберг (місту 42 роки, 8,5 тисяч населення) було три пожежні частини, кожна з яких потребувала реконструкції та оновлення, що вимагало чималих коштів. У зв’язку з цим, територіальною громадою було прийнято рішення - не ремонтувати старі приміщення, а об’єднати три пожежні частини в одну, зменшивши витрати на її утримання та, отримавши допомогу від землі (адміністративна одиниця в Німеччині), побудувати в центрі міста нову спеціалізовану будівлю обֹ’єднаної пожежної частини. Але для отримання допомоги від землі необхідно було довести ефективність такого рішення, тобто довести, що зазначені заходи сприятимуть зменшенню витрат на утримання пожежної частини, та виділити чималу суму співфінансування з місцевого бюджету (50%).

З метою винайдення необхідних коштів, було прийнято рішення продати приміщення, в яких розміщувалися пожежні частини, а кошти спрямувати на будівництво нової будівлі, яка буде розміщена в центрі міста.

Ідея громади була підтримана землею, виділено співфінансування на нове будівництво і збудовано нову будівлю. Спеціальні транспортні засоби та відповідне обладнання для пожежогасіння були передані від трьох частин в одну об’єднану.

Діяльність об’єднаної пожежної частини

Послуги, що надаються населенню у разі виникнення надзвичайних ситуацій, забезпечуються добровільною пожежною дружиною, яка утворюється в громадах, чисельність населення яких не перевищує 100 тис. осіб. Основоположною «філософією» прояву такої самосвідомості є надання взаємодопомоги тим, хто її невідкладно потребує, оскільки кожному колись вона може знадобитися.

Із добровольцями таких частин періодично проводяться спеціальні фахові навчання. Крім того, такі навчання проводять для дітей починаючи із 6-річного віку.

Фото: entwurf.virtuellausstellen.de

Після включення до складу добровільної пожежної дружини та проходження відповідних навчань, добровольцям видають спеціальні пристрої (т.з. пейджери), на які приходить сигнал у разі виникнення надзвичайної ситуації. Після отримання зазначеного сигналу, добровольці повинні протягом 4 хвилин прибути на місце дислокації (пожежна частина розміщена в центрі міста), а вже через 10 хвилин після виклику перший пожежний автомобіль має прибути на місце пригоди.

До складу таких пожежних дружин обов’язково долучаються працівники муніципалітету. Стосовно інших працівників, які працюють в приватних компаніях, мер міста домовляється з керівництвом підприємств про відшкодування їм коштів із місцевого бюджету за час перебування працівників на виклику, але компанії зазвичай відмовляються від цього.

Крім того, у невеликих муніципалітетах, де немає спеціалізованих професійних пожежних частин, а лише добровільні пожежні дружини, кожна з яких має свою спеціалізацію і, у разі потреби, їх можуть покликати на допомогу інші муніципалітети, в яких відсутні відповідні спеціалізації (до прикладу, одна частина спеціалізується на захисті від повеней, інша - на протихімічному захисті і т.д.).

За інформацією мера міста, найбільше коштів витрачається на утримання спеціалізованих автомобілів, близько 160 тис. євро на рік.

Довідково

До складу Федеративної Республіки Німеччини (далі - ФРН) входять 16 земель і три міста. Всі федеральні землі Німеччини мають можливість приймати і встановлювати внутрішні, так звані, місцеві закони. Але прийняття стратегічно важливих питань, а також законів залишилося за федеральним урядом Німеччини. Всі федеральні землі мають так звану «державну відповідальність». Але також в складі ФРН є три вільних держави - це Баварія, Саксонія і Тюрінгія.

Спільна майстерня з обслуговування дихальних масок для 25 громад в районі Веттерау. Причини та процес об’єднання. Досвід і забезпечення ефективної роботи обладнання, його закупівля та експлуатація (м. Бад-Наухайм)

Шляхом укладення договору про співробітництво територіальних громад, 25 громад, об’єднавши свої кошти, забезпечили безперебійне функціонування спільної майстерні з обслуговування дихальних масок. Адже обладнання для здійснення такого обслуговування досить дороге, і кожна громада окремо не в змозі утримувати таку майстерню. Крім того, роботу із обслуговування дихальних масок повинні виконувати кваліфіковані фахівці.

Об’єднавши свої зусилля, громади отримали можливість економити кошти під час закупівлі дихальних масок (адже виробники роблять чималі знижки при оптових закупівлях) та їх обслуговуванні, яке проводиться щокварталу.

В зазначеній пожежній частині створено спеціальні тренінгові центри, з умовами наближеними до надзвичайних ситуацій, де проводяться відповідні навчання, та обладнано спеціальний клас для занять із дітьми.

Центр із попередження небезпечних ситуацій. Центральна диспетчерська служба в м. Гельнхаузен

Зазначений центр обслуговує територію, на якій проживає більше 400 тис. людей, тому центр спеціалізується на всіх видах допомоги.

Усі складові попередження небезпечних ситуацій у районі Майн-Кінціг поєднано у рамках одного Центру:

  • до 40 багатофункціональних транспортних засобів
  • 5 систем швидкої допомоги
  • 147 пожежних команд
  • 5 місцевих об'єднаних служб технічної допомоги 
  • 3 частини рятування на воді
  • Служби попередньої допомоги 
  • Служба порятунку на воді
  • Місцеві лікарі
  • Служба рятувальних собак
  • Численні відділення ЧХ, Мальтійської служби, Спілки робітників-самаритян, Ордена Святого Йоганна 
  • Телефонна служба ЧХ Ханау
  • Водолази-рятувальники
  • Пастирі в ситуаціях нещасних випадків .

Центр попередження небезпечних ситуацій надає послуги Центральної диспетчерської служби, служби швидкої допомоги, безпеки праці, навчання та підвищення кваліфікації, служби протипожежних заходів, безпеки життєдіяльності, протипожежної профілактики, перевірки протипожежних заходів.

В зазначеній диспетчерській службі приймаються дзвінки у разі потреби медичної, соціальної допомоги та у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Довідково

Гельнхаузен - найбільший за кількістю населення район федеральної землі Гессен,  4-й за площею район федеральної землі Гессен. Площа території 1400 км². 29 міст і громад. 407 619 жителів.

 

16.02.2017 - 16:13 | Переглядів: 18164
На порядку денному об’єднаних громад – забезпечення пожежної охорони (досвід Німеччини)

Теги:

ДСНС пожежна GIZ безпека

Область:

Волинська область Полтавська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...