У сусіда – хата біла, або За досвідом – у Народицьку громаду

Активні спроби «заговорити» тему створення об’єднаних територіальних громад , а отже – відтермінування їх створення на території Овруцького району, в черговий раз змусили замислитися : що ж не так, чому окремі  сільські ради так опираються проведенню децентралізації?!?

Тож вирішено було ще раз поїхати до сусідів – народичан і на власні очі побачити, що ж змінилося з того часу, як Народичі (до речі, одні з перших) утворили ОТГ.

Факти, як кажуть, - річ уперта, з ними сперечатися важко. Народицька громада друга в Україні за кількістю виділених коштів на підтримку її розвитку. Минулого року вони додатково отримали до бюджету 21,7 мільйонів гривень, які було спрямовано на розбудову та підтримку соціальної сфери.

Найбільше зроблено в галузі освіти. Близько 1,5 мільйонів гривень вкладено у капітальний ремонт дитячого садочка «Сонечко»: утеплено та впорядковано фасад приміщення, встановлено нові санвузли, столи для роздачі їжі тощо. А в окремому приміщенні для наймолодших – навіть підлога з підігрівом, щоб малечі було затишно й комфортно, як удома.

Близько мільйона гривень витрачено на ремонт приміщення та придбано обладнання для кабінетів фізики, географії, лінгафонного кабінету Народицької опорної школи. Здійснено капітальний ремонт вестибюля гімназії, встановлено сучасні твердопаливні котли у школах сіл Норинці, Ласки, Залісся, Базар(там же проведено капремонт навчально-виховного комплексу). Замінено вікна й двері Новорадчанської школи, придбано шкільний автобус для Базарського навчально-виховного комплексу(школа-сад).

Не обійшли увагою й заклади культури, які раніше, зазвичай, фінансувалися за залишковим принципом. Проведено капітальний ремонт Селезецького та Ласківського будинків культури.

Задоволені змінами на краще й медичні працівники, а найбільше – населення, якому надаються медичні послуги. За кошти бюджету розвитку проведено капітальний ремонт амбулаторій загальної практики сімейної медицини сіл Норинці, Базар, Залісся, фельдшерського пункту села Закусили. А в Центральній районній лікарні здійснено повну реконструкцію системи теплопостачання з встановленням модульного теплогенератора. Використання енергозберігаючих технологій дасть змогу надалі суттєво економити бюджетні кошти, а отже – спрямовувати їх на розбудову інших об’єктів.

Здійснено ряд заходів із відновлення дорожного покриття (с. Норинці), проведено ремонт водогінної мережі та артезіанських свердловин(с. Закусили, Старий Дорогинь, смт. Народичі), капітальний ремонт двох багатоквартирних будинків. А що вже казати про водоочисні  споруди, які в Народичах не працюють вже понад 40 років. Нині ж виготовлено проектно-кошторисну документацію, справу нарешті «зсунуто з мертвої точки».

Слід зазначити, що обрахунок фінансування проводився із врахуванням чисельності населення та території району. Якщо сусіди мають чисельність населення трохи більше 9 тисяч, то варто лиш замислитися, що міг би отримати Овруцький район із населенням – 56 тисяч 407 чоловік та територією 3 222 квадратних кілометри!!!

 От і уявіть, скільки ми втратили і скільки продовжуємо втрачати й донині. Тож звертаємося до всіх і кожного : проявіть свідому позицію, не дайте загубити свої села, давайте разом подбаємо про майбутнє наших дітей, про добробут кожного мешканця району.

Область:

Житомирська область

Громади:

Народицька селищна об’єднана територіальна громада Народицька територіальна громада

Джерело:

Сайт Овруцької РДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...