Деснянська ОТГ хоче фінансово співпрацювати з іншими об’єднаними громадами

Майже 12 мільйонів гривень Деснянська об’єднана територіальна громада за 2016 рік витратила на тотальне відновлення занедбаних об’єктів інфраструктури. Утворившись у 2015 році, серед усіх ОТГ Деснянська отримала найбільше «підйомних». Тут уже стоять відремонтовані школи, будинки культури, частково відновлені дороги та вуличне освітлення, а село громади Отрохи навіть вдалося газифікувати. «Почали ремонти робити, облагороджувати село. Такого до цього не було? Не було», — житель села Короп’є Олег Дикух. «У цієї громади є певні особливості, а саме те, що найбільша кількість населення зосереджена в центрі громади, що є військовим містечком, все майно належить Міноборони і складно робити капіталовкладення в центр громади, а тому громада зосередилася на сільських територіях», — директор Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик.

У десяти населених пунктах Деснянської ОТГ проживають 9 тисяч населення. Громаду очолив Юрій Осташевський. У селищній раді створені земельний, освітній і культурний відділи, сектор молоді та захисту дітей, на етапі створення – комунальне господарство і медичний центр. Відкриття лікувального закладу в Деснянській ОТГ вважають мало не найбільшою перемогою. «Створили центр, до складу якого входять 3 амбулаторії і 5 ФАПів хочеться створенням центру забезпечити якісну медичну допомогу. Доступність», — головний лікар Деснянського центру первинної медико-санітарної допомоги Людмила Кузьми. Медичний центр громади вже скоро офіційно запрацює, щойно дочекається ліцензії. Нині тут підбирають і професійні кадри – Деснянському медичному центру первинної медико-санітарної допомоги не вистачає педіатрів, терапевтів, стоматолога, гінеколога. У перспективі – ще й лікаря для УЗД-кабінету, офтальмолога і ЛОРа.

Цього року в Деснянській ОТГ мають збудувати ще один центр, необхідний громаді, – пожежний. «Пожежне АТП будуємо. Я бачу, який усе зрештою повинно мати вигляд, що мені треба зробити, а вже потім ми думатимемо про брендування територій, залучення інвестицій, подумаємо, що нам краще тут можна буде організовувати», — голова Деснянської ОТГ Юрій Осташевський. Залучення інвестицій і співпраця з міжнародними громадськими організаціями – у Деснянській громаді в перспективі вчитимуться писати грантові проекти та залучати кошти міжнародних донорів, адже розуміють, що вже найближчим часом держава перестане давати так звані підйомні.

За словами керівника громади Юрія Осташевського, йому хотілося б фінансово співпрацювати з іншими ОТГ, наприклад, спільно фінансувати якісь установи чи проекти. Утім, держава наразі не передбачила такого механізму співпраці.

Область:

Чернігівська область

Громади:

Деснянська селищна об’єднана територіальна громада Деснянська територіальна громада

Джерело:

«Cheline»

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...