Як пройшов перший рік існування Деснянської ОТГ?

Рік був важким, але все ще попереду, не приховуючи проблем каже голова Деснянської об’єднаної територіальної громади Юрій Осташевський. У минулому році дев’ять населених пунктів навколо смт. Десна об’єдналися у одну громаду. Відтоді життя мешканців населених пунктів об’єднаної територіальної громади змінилось. Сьогодні Юрій Осташевський з гордістю розказує про перші досягнення та зміни, які відбулись, але не приховує і проблем.

Юрій Осташевський, голова Деснянської ОТГ: «Об’єднали цивільний і військовий комплекси разом. Ось така у нас специфічна громада. І тому територія громади розділена землями Міноборони. Ми між річкою Десна і Київським морем».

Перші кроки у реалізації реформи з децентралізації, звичайно, були не з легких. Адже такої практики в Україні досі не було і ніхто не знав, з чого почати. На момент створення громади в області вже існувало п’ять подібних об’єднань, проте Деснянська була і зараз залишається однією з найбільших. Загальна площа — 777 квадратних кілометрів, проживає більше 9 тисяч чоловік.

Юрій Осташевський, голова Деснянської ОТГ: «Громада самодостатня. У нас навіть є надлишкові кошти. Основний прибуток — за рахунок податку з військовослужбовців».

Першочерговими цілями громади стали освіта, медицина та культура. Було створено відділ освіти, у якому наразі працює лише 4 людини: начальник відділу та 3 спеціалісти.

Раїса Левасюк, начальник відділу освіти Деснянської ОТГ: «Ці люди йшли у наш відділ на мінімальну заробітну плату. Але у кожного були свої ідеї».

У Деснянській ОТГ — 5 навчальних закладів та 4 дитячі садочки. Всього 995 учнів та 367 вихованців дошкільних закладів. Наразі у громаді немає жодної малокомплектної школи. Найменша кількість учнів, що навчаються у одній із сільських шкіл, — 32 учні. Проте наступного року ця школа очікує більше десятка першачків. У деяких школах, як наприклад, у Деснянській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів не було даху.

Лідія Миронова, директор Деснянської загальноосвітньої школи: «У нас з літа перекритий дах повністю. Там, де ви зараз знаходитесь, була найбільша аварійна ситуація. Тік дах. Утворення громади — це нове та несподіване, ми були до цього не готові, але час показав, що це добре. У нас збільшилась матеріальна база. Зробили ремонти коридорів, кабінетів».

Ремонти були зроблені в усіх школах, що входять до громади. Були створені комп’ютерні класи та закуплено новий спортивний інвентар. Також між селищами тепер є автобусне сполучення, аби діти могли зручно добиратися до школи.

Нещодавно у громаді розпочалися зміни у галузі медицини. При Деснянській амбулаторії було створено Центр первинної медико-санітарної допомоги. Тут працює всього 3 лікаря загальної сімейної практики, які за день приймають більше 120 пацієнтів, більшість серед них — діти.

Людмила Кузьмин, головний лікар Деснянського центру первинної медико-санітарної допомоги: «Існуємо ми місяць, сюди входить 3 амбулаторії і 5 ФАПів».

Основною проблемою у громаді є нестача кадрів. Не вистачає фахівців абсолютно у всіх сферах. Не погоджуються поки жителі великих міст переїхати до Десни чи села. У громаді намагаються створити додаткові робочі місця у будинках культури. Наразі у чотирьох із них триває капітальний ремонт. За рік у двох селах на території колишньої Морівської сільської ради провели газ. Всі 9 населених пунктів громади були освітлені. Проте, кажуть у громаді, минув лише рік, і це мала частина того, що ще треба зробити. Зокрема, у наступному році продовжать капітальний ремонт доріг, на який в минулому році вже пішло 5 млн. з субвенцій.

 

Область:

Чернігівська область

Громади:

Деснянська селищна об’єднана територіальна громада Деснянська територіальна громада

Джерело:

«Чернігівщина: події і коментарі»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...