Парламент: тут похована децентралізація

Автор: Іван Лукеря, член Ради Реанімаційного пакету реформ, в блозі на "Українській правді" 

"Протягом останнього року не було ухвалено жодного закону, який би розблокував реформу та усунув правові перешкоди для проведення реформи. Причина: чим гірше ситуація, тим краще. Тим більше, якщо мова йде про одну з небагатьох реформ, яка показує позитивний результат та працює безпосередньо на людей.

Народні депутати не звертають увагу на очевидний успіх органів місцевого самоврядування, як-от: залучення нових інвестицій, реалізацію інфраструктурних проектів, зростання місцевих бюджетів та бюджетів об'єднаних територіальних громад у 3-6 разів.

У парламенті також не звертають увагу на Звернення Асоціацій органів місцевого самоврядування з вимогою прийняти децентралізаційний пакет законопроектів.

Не звертають вони уваги й на вимоги Представництва Євросоюзу в Україні, яке прямо закликало Верховну Раду розглянути законопроекти щодо децентралізації.

Ухвалення цих документів стане додатковим стимулом для закордонних донорів – у тому числі й ЄС – надалі підтримувати реформу децентралізації, надавати необхідні кошти та ділитись досвідом.

Натомість, у відповідь на численні заклики, депутати навіть не спромоглися 17 січня 2017 року включити до порядку денного надважливий законопроект №5520 щодо особливостей створення об'єднання територіальних громад, розташованих у різних районах. Законопроект ледве набрав підтримку 208 народних обранців.

За умов відсутності цього документу ЦВК не призначає вибори до 33 ОТГ, у яких проживає більше 500 тисяч жителів.

Більше п'яти ОТГ, у яких не було призначено вибори, звернулися до суду проти ЦВК з вимогою призначати вибори. Проте рішення судів було не на користь міських рад. І крапку у цьому конфлікті має поставити парламент, ухваливши терміново законопроект №5520.

Інша причина, через яку не приймаються потрібні закони – хронічні проблеми з відвідуваністю депутатами пленарних засідань парламенту. Народні депутати не беруть участі в обговоренні законопроектів, відповідно – з різних причин не голосують за них. Таким чином маємо ситуацію, що з 330 зареєстрованих парламентарів, у залі фізично присутні ледве 250.

Яскравий приклад – парламентський день 19 січня 2017 року, коли взагалі у залі було тільки 169 депутатів, і засідання було закрито.
А саме 19 січня у порядку денному стояли надважливі для органів місцевого самоврядування та децентралізації законопроекти №4772 та №4773 щодо добровільного приєднання територіальних громад, а також №2489 про службу у органах місцевого самоврядування.

Законопроекти №4772/4773 спрощують процедуру створення об'єднаних територіальних громад, а також запроваджують механізм приєднання громад до вже створених об'єднаних територіальних без проведення виборів на всій території.
У разі ухвалення законопроектів вже протягом перших місяців буде додатково створено більше ста об'єднаних громад. Нагадаю, зараз створено вже 366 ОТГ.

Законопроекти також повертають у процес децентралізації міста обласного значення, які до цього часу були виключені. Відповідно до документів, міста обласного значення вважаються такими, що є спроможними – а це дозволяє запустити механізм приєднання громад до міст.

Надважливим також є законопроект №2489 про службу у органах місцевого самоврядування.

Ухвалення проекту закону сприятиме посиленню привабливості служби в органах місцевого самоврядування та підвищенню професіоналізму службовців. Зокрема, органи місцевого самоврядування отримають більше автономії у визначенні умов оплати праці, що надасть можливість залучити професійних службовців. Службовці будуть залучатися виключно через прозорий конкурс; керуючий справами буде професійним сіті-менеджером, що створює умови до забезпечення стабільності та професійності в місцевих радах.

Учергове всі ці законопроекти розглядатимуться на пленарному засіданні у четвер, 9 лютого 2017 року.

Під час голосування всі фракції повинні зрозуміти: підтримка їхніх партій на виборах у цих громадах – а це мільйони виборців та сотні органів місцевого самоврядування, які очікують результативного голосування – прямо залежить від кількості голосів, відданих на підтримку законопроектів у залі засідань.

Парламент нарешті повинен перестати бути похоронним бюро, де помирають всі реформаторські ініціативи.

У підтримці сіл, селищ, малих міст та інших територій, які нарешті почали відчувати позитивні зміни, немає партійних кольорів.

Досить водити козу! Терпець у громадах уже уривається".

Теги:

Іван Лукеря

Джерело:

Українська правда

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...