Давид Жванія: парламентський комітет підтримає реформу місцевого самоврядування на всіх етапах її реалізації

Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, нещодавно затверджену Урядом,  презентували на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Під час презентації Віце-прем`єр-міністр України — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господартсва Володимир Гройсман висловив готовність співпрацювати з представниками усіх політичних сил для досягнення консенсусу в питаннях законодавчих змін, які стануть основою для практичного впровадження реформи.

«Є три речі, для досягнення яких я прийшов працювати в Уряд: це децентралізації влади, встановлення в Україні європейської системи самоврядування і професійна і якісна регіональна політика. Всі політичні партії є для мене партнерами – адже це питання успішності України», — зазначив Віце-прем`єр-міністр.

Він наголосив, що реформа, яка передбачає передачу значних повноважень органам місцевого самоврядування у містах, селах та селищах, надасть можливість громадам розвивати свої території, а з податків, які залишатимуться на місцях, інвестувати у інфраструктуру, освіту, охорону здоров`я та у вирішення нагальних проблем. Це призведе до збільшення ефективності використання державних коштів і сприятиме поступовому відродженню територій. Це підтверджується успішним досвідом країн, які впровадили у себе подібні реформи, зокрема, досвідом Польщі.

Зі свого боку голова групи польських експертів, які співпрацюють із фахівцями Мінрегіону над розробкою законодавчих змін щодо реформи місцевого самоврядування,  депутат Сейму Республіки Польща і колишній президент Варшави Марцін Сьвєнцицький наголовив, що Україна має гарні стартові умови для реалізації реформи.

«Перший етап реалізації реформи місцевого самоврядування в Польщі припав на 1990 рік, коли було зафіксоване падіння ВВП на 10%, інфляція складала 500% на рік, а держава непроможна була обслуговувати зовнішні борги. На всю Польщу був лише один професор і кілька його помічників, які знали, що таке реформа місцевого самоврядування  і що з цим треба робити.  Це були нові поняття, яким ми вчилися. В Україні сьогодні чимало експертів, з гарною освітою, досвідом, які обізнані у цих питаннях. Україна, незважаючи на всі зовнішні складнощі,  набагато краще підготовлена до реформи, ніж Польща була на той час», - зазначив експерт.

Голова парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид  Жванія пообіцяв підтримку реформи Комітетом на усіх етапах її реалізації, хоча і зауважив, що депутатам треба буде намагатися досягти компромісів у складний міжвиборчий період.

Ми будемо сприяти тому, щоб реформа була максимально доступною для населення, щоб люди її сприймали і, найголовніше, знаходили своє практичне місце в тому, що вибудовується. Я ніколи не думав, що ми будемо цим займатися у міжвиборчий період. Але якщо сьогодні це не зробити, воно почне рухатись у зовсім іншому напрямку”, - наголосив він.

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...