«2 роки, 10 місяців і 1 день - стільки часу у вас йдуть реформи, а результати є дуже потужними». У Страсбурзі відзначили результати децентралізації в Україні

«Децентралізація – це основа стабільності і мирного майбутнього. Тому ми будемо допомагати Україні завершити цей процес», - Турбйорн Ягланд, Генеральний секретар Ради Європи, Страсбург, 2 лютого 2017 року.

«Десятки країн Ради Європи провели або робили спроби провести реформи з повною  децентралізацією. Справедливо буде сказати, що Україна багато чого робить швидше, аніж інші країни це робили. Два роки, десять місяців і один день - це стільки часу у вас йдуть реформи, а результати є дуже потужними», - Даніель Попеску, Спеціальний радник Уряду України з питань децентралізації, Страсбург, 2 лютого 2017 року.

У штаб квартирі  Ради Європи сьогодні, 2 лютого, відбувся захід «Децентралізація в Україні: досягнення і перспективи». Представникам країн-членів РЄ українська делегація під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка представила результати реформи, досягнуті від початку її реалізації, та поділилася планами щодо подальших кроків у цьому контексті.

В заході взяли участь участь Турбйорн Ягланд, Генеральний секретар Ради Європи, Андреас Кіфер, Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, Даніель Попеску, Спеціальний радник Уряду України з питань децентралізації, делегації країн-членів Ради Європи.

Як було зазначено в ході заходу, для України  важливим є «План дій Ради Європи для України 2015-2017», в якому  одним з проіритетів визначено «Децентралізація та реформа місцевого самоврядування». Цей напрямок реалізується через Програму РЄ «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» та Програму Конгресу місцевих і регіональних влад РЄ. 

За словами Першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслава Негоди, завдяки підтримці міжнародної спільноти у досить короткі терміни і в складних умовах Україна досягла помітних результатів в частині посилення спроможності місцевого самоврядування. Він зазначив, що процес реформування держава розпочала зі зміцнення фінансової автономії та  спроможності місцевого самоврядування – у грудні 2014 року законодавчо було закріплено за місцевими бюджетами стабільні джерела доходів, розширено дохідну  базу місцевих бюджетів, запроваджено горизонтальне вирівнювання податкоспроможності територій залежно від рівня надходжень на одного жителя.

Він навів дані результатів фінансової децентралізації: якщо у 2014 році обсяг місцевих бюджетів складав 68,6 млрд. грн., то вже у 2015 році, з початком дії норм, що запровадили фінансову децентралізацію, цей показник склав 98,2 млрд. грн. Ще більшим обсяг місцевих бюджетів став у 2016 році – 146,6 млрд. грн. У цьому році, за словами Першого запступника Міністра, очікується 170,7  млрд. грн.

Суттєво зросла і державна підтримка розвитку громад та розбудови їх інфраструктури. Для порівняння, якщо у 2014 році держава виділила лише 0,5 млрд.грн. коштів субвенції на соціально-економічний розвиток, то у 2015 році державна підтримка склала 3,7 млрд. грн., більша частина з яких – це кошти Державного фонду регіонального розвитку. Удвічі більше держава надала фінансової підтримки громадам у 2016 році – 7,3 млрд. грн. У цьому році – 9 млрд. грн.

В’ячеслав Негода підкреслив, що децентралізація владних повноважень не мала б жодного сенсу без наявності суб’єкта, якому держава могла б передати необхідний обсяг повноважень. Тому, за його словами, законодавчо запроваджено процес формування спроможних громад, здатних взяти на себе і повноваження, і відповідальність за прийняті рішення. Формування таких громад в Україні відбувається за принципом їх добровільного об’єднання, на відміну від багатьох країн, де такий процес було впроваджено адміністративним методом.

Він поінформував, що за відносно короткий час на сьогодні в Україні сформовано 366 об’єднаних територіальних громад (ОТГ), ще у 40-ка громадах весною відбудуться перші місцеві вибори.

«Процес триває. Багато інших громад сьогодні розглядають можливості свого об’єднання», - сказав  В’ячеслав Негода.

Результати виконання бюджетів ОТГ за минулий рік продемонстрували зміцнення їх фінансової спроможності. Для порівняння, доходи бюджетів 159 ОТГ (громад, які перейшли з 1 січня 2016 року на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом) у 2016 році склали більше 7 млрд. грн, а в 2015 році, до їх об’єднання, це показник складав всього 1,1 млрд. грн.

Перший заступник Міністра також навів дані соціологічного опитування, яке проводилося в 2015 і в 2016 роках за підтримки Ради Європи. Опитування показало, що у 2015 році 19% населення, а у 2016 - 46% населення відчули зміни на краще в результаті проведення децентралізації.

Відзначив успіхи реформи і Даніель Попеску, Спеціальний радник Уряду України з питань децентралізації.

«Десятки країн Ради Європи провели або робили спроби провести реформи з повною  децентралізацією. Справедливо буде сказати, що Україна багато чого робить швидше, аніж інші країни це робили. Два роки, десять місяців і один день - це стільки часу у вас йдуть реформи, а результати є дуже потужними», - зазначив Даніель Попеску.

Серед важливих кроків, які необхідно зробити в рамках децентралізації, як було окреслено на заході, є забезпечення принципу повсюдності місцевого самоврядування. А це можливо зробити шляхом передачі державою земель, які за межами ОТГ, в сферу управління ОТГ. Відповідний законопроект перебуває на розгляді Верховної Ради України. Також у Парламенті очікують свого прийняття ще низка важливих проектів законів, які сприятимуть втіленню завдань реформи та розвитку територій громад.

Турбйорн Ягланд, Генеральний секретар Ради Європи, у своєму виступі наголосив на необхідності прискорення процесу реформ в Україні, підкресливши, що законодавство, яке приймається для реформування місцевого самоврядування, повинно відповідати Європейській хартії місцевого самоврядування. 

«Децентралізація – це основа стабільності і мирного майбутнього. Тому ми будемо допомагати Україні завершити цей процес», - наголосив Генеральний секретар Ради Європи.

Нагадаємо, захід «Децентралізація в Україні: досягнення та перспективи» ініційоване Українською Стороною та спільно організовано у співпраці Мінрегіону України, Секретаріату Ради Європи, Постійного представництва України при Раді Європи, Офісу Ради Європи в Україні.

02.02.2017 - 19:49 | Переглядів: 10701
«2 роки, 10 місяців і 1 день - стільки часу у вас йдуть реформи, а результати є дуже потужними». У Страсбурзі відзначили результати децентралізації в Україні

Теги:

В'ячеслав Негода Рада Європи

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...