Андрій Гордєєв: Децентралізація відкриває перед Херсонщиною нові можливості

Про досягнення області у сфері децентралізації та перешкоди на цьому шляху, про будівництво телекомунікаційної вежі на кордоні з Кримом та залучення інвестицій розповів у прямому ефірі голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв.

На питання журналіста Леоніда Дудка очільник області відповів телефоном в ефірі програми «У Контексті» на радіо Ера ФМ від 31 січня.

– У Херсонській області на сьогодні створено 12 громад. З якими проблемами вам довелось стикатись під час цього процесу об’єднання?

– Херсонщина зараз займає по децентралізації 4-те місце по Україні, а було раніше – останнє. У 2016 році ми провели децентралізаційний марафон і зараз вже маємо 12 громад. Проблеми звичайно були: деякі політичні сили намагаються перешкоджати децентралізації, роблячи з цього піар-шоу, блокувати об’єднання, щоб на протиріччях придбати політичні дивіденди. Наприклад, одна з таких політичних сил зробила ставку на те, що критикуючи децентралізацію, вони заручаться підтримкою голів районних адміністрацій та мерів міст.

– Пане Андрій, а ви особисто зараз бачите якісь покращення в контексті децентралізації?

– Звичайно. Ми на конкретних прикладах показуємо переваги децентралізації. Ми возимо представників громад, хто хоче об’єднатись, в ті громади, які вже децентралізувалися. Одною із перших таких громад в нас стала Кочубеївська. В цій громаді після об’єднання люди вперше за 25 років відчули запах асфальту, бо там вже давно ніхто дороги не робив. В цьому році зробили 2 кілометри нових доріг, водогін, бо вода була привозна, зробили освітлення, з’явився центр первинної допомоги. Це все наближує інфраструктуру громад до людей, до їх потреб. Загалом децентралізація – це еволюційний процес розвитку громад, коли люди мають більше повноважень і ресурсів. 25 років політики говорять про покращення життя, але, як показує практика, люди виїжджають у великі конгломерації, за кордон, бо не бачать перспектив розвитку свого регіону.

Перша громада, яка створена два роки тому, на сьогодні має вже власну комунальну техніку, центр надання медичних послуг, свою екстрену медичну допомогу – «швидка» дістається будь-якого населеного пункту громади за 5-10 хвилин і послуги надає відповідної якості, бо має необхідне обладнання – і кардіологічне, і діагностичне.

– Але на все це потрібні гроші. Скільки залишається коштів у громади, а скільки вона має віддати до державного бюджету?

– Громади залишають у себе 80% коштів, які вони акумулюють і заробляють. Більш того, у кожного голови ОТГ з’являється мотиваційний пункт щодо створення робочих місць, пошуку інвестора, розвитку інфраструктури. А найголовніше в цьому – де детінізація економіки. Голова ОТГ зацікавлений, щоб земельний податок платився у повному обсязі, щоб робочі місця були реальними і платився податок на доходи фізичних осіб.

– А наскільки зараз люди зацікавлені працювати в малому та середньому бізнесі. Чи відкривають зараз приватні підприємства?

– Підприємства зараз відкриваються Люди шукають ніші – від альтернативної енергетики до харчопереробної галузі. В нас область аграрна, і все більше людей звертаються до аграрної сфери – переробки, фасування і т.д. З іншого боку область курортна. Минулий рік показав, що Херсонщина є курортно-привабливим регіоном, і багато бізнесменів розгортаються саме на узбережжі, будуючи пансіонати, міні-пансіонати для того, щоб безпосередньо заробляти на цьому. Ми зі свого боку підтримуємо їх це шляхом створення інфраструктури, будівництвом доріг. Що стосується попиту - в цьому році Херсонщину відвідало 3,5 млн туристів – це досить потужна цифра для нашого регіону. Потік туристів – це не лише туристичні послуги, це також попит на сільгосппродукцію, попит на сервісні послуги і т.д.

– А на якому етапі зараз процес будівництва телевежі, яка має транслювати сигнал на Крим?

– Згідно нашої стратегії інформаційної безпеки, ми маємо побудувати дві телерадіовежі на межі з Кримом. Першу ми вже побудували і вже маємо її запустити – це вежа в селищі Чонгар, зараз завозимо туди найновіше обладнання. І другу – у Каланчаці - почнемо будувати найближчим часом, як тільки дозволить – А як ви гадаєте: чи зможуть ці вежі долати російські глушилки? Всі розуміють, що росіяни дуже «не зацікавлені» у трансляції в Криму наших каналів…

– Глушилки – це той самий передавач тільки з потужнішим сигналом. Коли ми поставили два передатчики на Крим з радіосигналом на певній частоті, їх намагались глушити. Але достатньо їх було повернути в ліву чи праву сторону, як знову працював наш сигнал, а зусилля з глушіння відповідно – даремними.

– Область межує з окупованим Кримом. Чи вдається в таких умовах залучати інвестиції?

– На інвестиційному форумі «Таврійські горизонти» ми уклали меморандумів на суму близько 2 млрд гривень інвестицій. Вони впроваджуються, починаючи від електроенергетики, закінчуючи інфраструктурою. Будуємо порт-елеватор у Голій Пристані – інвестиція компанії "Нібулон". Розглядаємо будівництво нових портів. Це і державні, і приватні інвестиції. У пріоритеті - інфраструктура, мости. Нас запросили в Дубай на форум, де ми також презентували область. Спостерігаємо інтерес з боку Туреччини, Ірану, Іраку. І це лише початок.

Область:

Херсонська область

Джерело:

«Таврія 24»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...