Костянтин Бриль: «Тільки від людей залежить, куди вкладати кошти громади, отримані напряму з державного та обласного бюджетів»

Про це голова облдержадміністрації заявив під час зустрічі з сільськими та селищними головами Розівського району.

Згідно інформації Управління містобудування та архітектури ОДА, перспективним планом на території Розівського району передбачено створення 1 ОТГ за принципом «один район – одна громада». До неї увійдуть 8 місцевих рад або 28 населених пунктів району. Таке об'єднання створить спроможну громаду з 8 931 жителя. Згідно попередніх розрахунків обсяг доходів такої громади становитиме 15 мільйонів 775 тисяч 947 гривень. Проте нині процес децентралізації в районі триває повільно.

Костянтин Бриль поспілкувався з головами сільських та селищних рад аби з'ясувати причини гальмування реформи. Так представники влади на місцях наголосили, що окрім політичного розколу  місцеві депутати бояться втрати влади та фінансування. Проте, очільник регіону підкреслив, що більшість причин є надуманими.

- Громади, що були створені минулого року, показали, що їхній бюджет збільшився у 6-7 разів після об'єднання. Більше того, людям штучно нав'язують думку, що визначення фінансування об'єктів громади буде залежати від рішень на рівні держави. Хочу запевнити всіх, що пріоритетні напрямки фінансування обирає сама громада. Тільки від людей залежить, куди вкладати кошти, отримані напряму з державного та обласного бюджетів. І це може підтвердити кожна з 24 вже створених громад. В поточному році з обласного бюджету планується виділити по 1 мільйону гривень кожній з ОТГ. І громади самі визначають, що їм фінансувати: ремонт доріг, створення амбулаторії чи ремонт школи, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Окремо в рамках робочої поїздки голови облдержадміністрації до Розівського району відбулося засідання обласної виїзної приймальні з розгляду звернень суб'єктів підприємницької діяльності.

Представники бізнесу поставили ряд питань перед фахівцями Головного управління Держпраці в Запорізькій області, зокрема, в частині надання роз'яснень щодо застосування всіх надбавок і коефіцієнтів при нарахуванні заробітної плати в установленому розмірі 3200 гривень. Учасники зібрання обговорили й доповіді фахівців Головного управління Держгеокадастру в Запорізькій області та Головного управління Державної фіскальної служби України в Запорізькій області. Костянтин Бриль запевнив, що більшість поставлених місцевими підприємцями питань будуть додатково опрацьовані на обласному рівні. Особливо це стосується розрахунків, пов'язаних зі змінами мінімальної зарплатні.

Також голова облдержадміністрації поспілкувався з адміністративно-господарським активом Розівського району. Присутні звернули увагу очільника регіону на проблеми роботи районної ради, від рішень якої в районі залежить вирішення соціальних питань, діяльності комунальних підприємств та фінансування проблемних питань району. Під час заходу Костянтин Бриль подякував за активність головному редактору місцевої газети «Роз-інформ» Людмилі Подрєз та вручив їй грамоту «За високий професіоналізм, об'єктивність, неупередженість та достовірність висвітлення соціально-економічних подій в Розівському районі».

- Дуже радію тому, що на місцях є люди, які ведуть щоденну боротьбу за справедливість. Щоправда Людмилі Іванівні чесність ледь не коштувала робочого місця через висвітлення протиправних дій керівництва райради. Хочу запевнити всіх жителів регіону, що свобода слова не буде придушуватись у Запорізькій області. Тож я особисто простежив, аби незаконні дії перетворились у кримінальну справу, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Область:

Запорізька область

Джерело:

Сайт Запорізької ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...