Як гроші через системи Prozzoro «зіпсували статистику» об’єдниним громадам, і на що пішли мільйони гривень субвенції

Про мільйони гривень для об’єднаних територіальних громад (ОТГ) писали різне: дадуть лише спочатку; їх не використають, бо не вміють; розкрадуть, бо не буде кому контролювати…

Але за результатами минулого року, Хмельниччина в цілому освоїла 94% коштів субвенції на розвиток інфраструктури громад, пише "Є".

Найбільшу суму ОТГ використали на ремонт і будівництво доріг. Фото: Інституту громадянського суспільства.

Щоправда така оптимістична картина не у всіх. Як повідомив директор Хмельницького відокремленого підрозділу центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцковський, практично всі ОТГ використали кошти на 98-100 відсотків, за виключенням кількох об’єднаних територіальних громад. У Маківській ОТГ, до прикладу, освоїли всього лише 17,4% виділених коштів, а майже 4,5 мільйони повернулися до держбюджету. Трохи більше половини – 58,3% коштів використала громада селища Гвардійське, а майже 2,5 мільйона гривень теж повернулися до держбюджету. Значну частину коштів не використали також у громадах Чорного острова та Лісових Гринівцях – 88,1 та 89,4 відсотків відповідно. Це, звісно ж, непоганий показник, зізнається Сергій Яцковський, але оті невикористані відсотки – це по 800-900 тисяч гривень, які для громад точно були б не зайвими.

В області за даними Сергія Яцковського, є чотири громади, які використали усі 100 відсотків коштів, це громади села Берездів, смт Сатанів та Наркевичі і міста Волочиськ.

Значну частину коштів громади спрямували на придбання сміттєвозів, як, до прикладу, у Волочиській ОТГ.

Ті ж громади, які використали по 95 і більше відсотків коштів, а це такі як Війтівці, Ганнопіль, Гуменці, Дунаївці, Колибаївка, Нова Ушиця, Розсоша, Полонне та інші, ось саме вони і зекономили частину коштів у системі Прозоро, які потім не змогли до використати, а відповідно і трохи «зіпсували стовідсоткову статистику» використання грошей.

«В системі Прозоро реєструється тендер, – пояснює Сергій Яцковський. – Ціна, до прикладу автомобіля заявлена одна, а продавець, на конкурсній основі пропонує меншу і замовник обирає, відповідно, найменшу ціну. Виходить, що в проекті була прописана сума, до прикладу два мільйони, а ти купуєш автомобіль за 1,7 мільйона. Залишається 300 тисяч і це добре, це економія! Але… Для того, щоб використати ці 300 тисяч на щось інше, треба знову пройти всю повністю процедуру: скласти проект, отримати погодження комісії облдержадміністрації, отримати погодження комісії Мінрегіонбуду, розглянути уже затверджений проект на виконкомі ради, винести його на сесію відповідної ради і аж тоді можна використати ці кошти. На все про все піде місяць часу. А враховуючи те, що громади новостворені, проектів розроблених не було і, чого гріха таїти, ми не до кінця вірили, що цю постанову, згідно з якою виділили все таки громадам кошти, буде прийнята.

Постанову, згідно якої виділялися кошти громадам, прийняли в квітні, багато громад почали розробляти проекти у травні, а на це пішло десь місяць-півтора, кошторис, експертиза проектів, погодження, тендерні процедури, які тягнуться до двох з половиною місяців… все це спричинило до того, що на 1 грудня, Хмельниччина мала лише 65% використаних коштів.

«Особливості українського законодавства, – пояснює Сергій Віталійович, – полягає в тому, що замовник спочатку платить 30% коштів, два-три місяці чекає, коли виконавець виконає усі роботи і аж тоді оплачуєш решту суми. Враховуючи досвід минулого року, більшість громад уже мають на наступний рік замовлені проекти. До прикладу, Сатанів, Гуменці, Волочиськ уже мають проекти з кошторисами і з усіма обов’язковими вимогами вже мають. Тобто, як тільки їм скажуть що є гроші і яка саме сума виділена на конкретну громаду, вони одразу приступають до роботи».

Голова Сатанівської ОТГ Альберт Собков, враховуючи досвід минулого року, уже має підготовдених понад 20 проектів.

Ті ж громади, які використали майже усі коштів субвенції, а це понад 216 мільйонів гривень, які держава виділила їм в 2016 році на розвиток інфраструктури, в основному витратили їх на дороги, техніку і енергозбереження.

За словами Сергія Яцковського, найбільше грошей громади вклали у ремонт та будівництво доріг, це майже четверта частина усієї суми. Майже стільки ж пішло на придбання спеціалізованої техніки, адже громади стикнулися з ситуацією, коли раніше було одне село, а зараз громада – це велика територія і їм треба чистити дороги, вивозити сміття, чи обрізати дерева… І ще майже четверта частина від усієї суми виділених коштів пішла на різні заходи з енергозбереження: вікна, фасади, дахи, тобто ті речі, які дозволяють громадам економити.


У Дунаївцях за кошти субвенції, окрім усього іншого, зробили частину доріг та придбали пересувний флюорогтав, сміттєвоз та 200 ящиків для сміття.

Область:

Хмельницька область

Джерело:

«Є»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...