Завдяки децентралізації люди відчули, що можуть і повинні впливати на розвиток своїх громад, - Людмила Даменцова

Децентралізація в Україні вже має безліч прикладів успіху у вигляді об’єднаних громад і реалізованих ними проектів. Ефективність реформи також підтверджена зростанням місцевих бюджетів. Але головною особливістю децентралізації в Україні є зміна свідомості людей, які вже зрозуміли, що можуть впливати на розвиток своїх громад, і краще ніж вони цього ніхто не зробить.

Про це сказала заступник директора Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону Людмила Даменцова під час семінару «Реформи у сфері децентралізації та деконцентрації в Україні: досвід країн-членів ОЕСР», який проходить 26-27 січня у Києві.

«Сьогодні наші міжнародні партнери неодноразово згадували високі темпи процесів децентралізації в нашій країні. І дійсно, менше ніж за два роки у нас створено 366 об’єднаних громад. І це не просто 1740 місцевих рад, які об’єднали зусилля і почали працювати у нових умовах, це 1740 прикладів готовності людей брати ініціативу і ставати господарями у своїх громадах», - сказала Людмила Даменцова.

За її словами, вже перший рік існування об’єднаних громад довів, що на місцях знають, як розвивати території. В об’єднаних громадах швидко набувають необхідних знань, яких до реформи не потребували, бо не мали можливості їх використовувати. Об’єднані громади працюють і вчаться паралельно і, як наслідок, близько 95 % з 1 млрд грн інфраструктурної субвенції було використано у 2016 році на необхідні людям проекти: ремонти доріг, шкіл, лікарень, дитсадків, вуличне освітлення, будівництво водогонів, оснащення ЦНАПів, придбання комунальної техніки тощо.

«Реформа перейшла в горизонтальну площину. В громадах вже не чекають на рішення згори. Там домовляються між собою, радяться, вчаться на досягненнях і помилках одне одного і рухаються далі», - сказала Людмила Даменцова.

За її словами, активніше почав працювати і механізм співробітництва громад. «Зараз укладено вже 73 договори про співробітництво. Близько 370 громад, серед яких і об’єднані, у співпраці реалізують спільні проекти, які розвивають території і дозволяють ефективно використовувати кошти місцевих бюджетів», - повідомила вона.

Людмила Даменцова подякувала представникам міжнародних проектів за підтримку реформи, за допомогу, яку вони надають громадам, і закликала до продовження спільної роботи, до втілення в Україні кращих світових практик заради поліпшення умов життя в кожній громаді.

Як повідомлялося, Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) зацікавлена у підтримці процесів децентралізації в Україні.

27.01.2017 - 11:55 | Переглядів: 9317
Завдяки децентралізації люди відчули, що можуть і повинні впливати на розвиток своїх громад, - Людмила Даменцова

Приєднані зображення:

Теги:

ОЕСР

Джерело:

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...