Володимир Гройсман: Жодних проблем у місцевих бюджетів після передачі повноважень щодо фінансування комунальних послуг лікарень та шкіл немає і не буде

Передача на місця повноважень щодо утримання закладів освіти та охорони здоров'я на 2017 рік стимулюватиме місцеву владу до енергоефективності та заощаджень. У свою чергу Уряд підтримає ті громади, що потребуватимуть такої допомоги. Про це заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на пленарному засіданні Верховної Ради України у вівторок.

Коментуючи передачу на місця у Бюджеті на 2017 рік повноважень щодо фінансування на оплату комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я, загальноосвітніх навчальних закладів, оплату праці обслуговуючого персоналу та інші видатки з  утримання цих закладів, Володимир Гройсман підкреслив:

"З усією відповідальністю як людина, яка розбирається у місцевому самоврядуванні, і людина, яка має відношення до створення децентралізації в країні у тому числі фінансової, я заявляю, що жодних втрат, жодних проблем у місцевих бюджетів немає і не буде".

Передача на місця повноважень щодо утримання закладів освіти та охорони здоров'я стимулюватиме місцеву владу до енергоефективності, наголосив Володимир Гройсман.

Говорячи про оплату комунальних послуг та енергоносіїв, він зазначив, що усі комунальні заклади та теплокомуенерго, які виставляють рахунки, належать місцевим громадам і місцевим бюджетам.

"Це означає, що вони самі собі нараховують і сплачують [рахунки за комунальні послуги та енергоносії]. У мене питання: де стимул до енергоефективності і заощадження? Немає. Його можливо створити, коли я сам буду сплачувати за послугу і буду реально економити на цій послузі", - наголосив Володимир Гройсман.

Що стосується освітнього процесу, то держава забезпечить фінансування заробітної плати освітянам та лікарям, зазначив Голова Уряду.

Загалом у Бюджеті на 2017 рік Уряд передбачив 14,9 млрд грн дотації обласним та районним бюджетам на фінансування переданих видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я обсягом "для того, щоб допомогти невеликим районам, невеликим громадам" та "на підтримку слабких, тим, яким буде потрібна ця допомога", підкреслив Прем'єр-міністр.

Голова Уряду наголосив, що до 2013 року тільки одного разу, у 2005 році, місцевим бюджетам дали можливість отримати невеликі субвенції у розмірі 5-10 млн. Протягом 2008-2010 років ці гроші були узурповані центральної владою та виділялися на місця "в ручному режимі". Уряд зламав цю систему, зазначив Прем'єр-міністр.

У Бюджеті на 2017 рік передбачена державна підтримка регіонального розвитку у розмірі 9 млрд грн, зокрема ресурси Державного фонду регіонального розвитку, що автоматично розподіляються, та кошти на підтримку територіальних громад, що об'єдналися.

"Коли таке було? Ніколи такого не було. А зараз таке є. Є і буде. Місцеві бюджети будуть впливати на розвиток у тому числі місцевої економіки", - підкреслив Голова Уряду.

Володимир Гройсман зазначив, що є одним з авторів реформи децентралізації влади в Україні, зокрема фінансової децентралізації.

Він наголосив, що реформа децентралізації передбачає передачу не лише фінансів, а й повноважень та відповідальності на місця. "Децентралізація складається з трьох частин: повноваження, фінанси і відповідальність. Якщо ми просто передамо кошти, то їх будуть просто витрачати на власний розсуд. Але коли ми передаємо кошти, фінансові інструменти і визначаємо завдання, тоді ці завдання влада починає виконувати", - зазначив він.

За останні декілька років у результаті децентралізації місцеві бюджети в Україні щороку зростають на 50% і більше, наголосив Прем'єр-міністр. За 11 місяців 2016 року додаткові надходження до місцевих бюджетів сягнули 44 млрд грн.

Кошти, що надійшли до місцевих бюджетів у результаті децентралізації, мають бути інвестовані в енергоефективність, розвиток місцевої інфраструктури, економіки та підвищення якості життя людей, підкреслив Голова Уряду.

"Наше завдання, щоби кошти місцевих бюджетів, які сьогодні лежать на депозитах по року - а це десятки мільярдів - були інвестовані в енергоефективність, в інфраструктуру, в альтернативні джерела енергії, врешті-решт в умови, в яких перебувають сьогодні діти в школах, садочках і лікарнях", - заявив Володимир Гройсман.

07.12.2016 - 14:26 | Переглядів: 7849
Володимир Гройсман: Жодних проблем у місцевих бюджетів після передачі повноважень щодо фінансування комунальних послуг лікарень та шкіл немає і не буде

Теги:

Володимир Гройсман

Джерело:

ДЕПАРТАМЕНТ ІНФОРМАЦІЇ ТА КОМУНІКАЦІЙ З ГРОМАДСЬКІСТЮ СЕКРЕТАРІАТУ КМУ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...