На чергові місцеві вибори ми повинні вийти з новими спроможними громадами, - В’ячеслав Негода

В Україні хороші темпи і попередні результати впровадження реформи місцевого самоврядування та децентралізації владних повноважень. Про це повідомив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода в ефірі телевізійного марафону на «5 каналі», присвяченому Дню місцевого самоврядування та річниці діяльності в Україні перших об’єднаних територіальних громад.

«В минулому році в нас утворилося 159 об’єднаних територіальних громад. Це порівняно невелика кількість – 7% від всіх подрібнених громад, які є в Україні, але це був перший рік. Було важко переламати психологію несприйняття реформи, подолати політичні бар’єри і частини народних депутатів, і місцевих органів влади, в тому числі і місцевих державних адміністрацій. Було важко також переконати депутатів обласних рад, які мали схвалити Перспективний план формування територій громад. Але в цілому, ми, експерти і громадськість задоволені подібними темпами. Це дало хороший старт, щоб проводити цю реформу більш впевнено і більш рішуче в майбутньому. І вже в цьому році, ми бачимо, ситуація набагато краща. Утворилося 209 об’єднаних громад», - сказав В’ячеслав Негода.

Він наголосив, що процес добровільного об’єднання громад - це один з етапів великої реформи, яка має відбутися в Україні в частині розбудови спроможних територіальних громад.

«Бо взяти на себе відповідальність, повноваження і ресурси, які передає держава місцевому самоврядуванню базового рівня, можуть тільки спроможні громади.  Наше завдання  - створити їх», - підкреслив Перший заступник Міністра.

Він висловив припущення, що вже наступні, за Конституцією України, місцеві вибори відбудуться в нових спроможних територіальних громадах.

«Думаю, що 2015, 2016, 2017 роки - цей той період, який має остаточно переконати всіх, що реформа, яку ми робимо щодо створення спроможних громад - це вірний шлях. І тоді, можливо, на якомусь етапі доведеться приймати рішення на рівні Парламенту і затвердити новий адміністративно-територіальний устрій з тим, щоб на чергові місцеві вибори за Конституцією, а це в 2020 році, ми вийшли вже з новими спроможними громадами», - сказав В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, сьогодні на «5 каналі» цілий день від 7 год ранку до 21.30 триватиме телевізійний марафон, присвячений Дню місцевого самоврядування, який відзначатимуть в Україні 7 грудня, та річниці діяльності перших в Україні об’єднаних територіальних громад. Протягом дня в студії дискутуватимуть про суть, результати, проблеми та плани реформи експерти, голови об’єднаних громад, старости, народні депутати, представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування та урядовці.

Теле-марафон проводиться «5 каналом» спільно із Українським кризовим медіа-центром та Комунікативною групою Центрального офісу реформ за сприяння програми  «ДОБРЕ»

05.12.2016 - 22:54 | Переглядів: 12016
На чергові місцеві вибори ми повинні вийти з новими спроможними громадами, - В’ячеслав Негода

Теги:

В'ячеслав Негода вибори

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...