У Ратнівському районі на Волині визріває ще одна територіальна громада

Самодостатнім міні райцентром назвав село Велимче Ратнівського району Валентин Малиновський, який побував тут як фахівець з адміністративної реформи Волинського регіонального відділення Асоціації міст України. Тут, на його думку, цілком можливе створення об’єднаної територіальної громади. З цим погоджуються жителі села і сільський голова Анастасія Павлович, яка і виступила з цією ініціативою. Рік очолює сільську громаду молода енергійна 25-річна юристка, до цього працювала у Ратнівському відділенні Пенсійного Фонду України.

З великою відповідальністю вона ставиться до своїх повноважень і прагне якнайкраще виправдати сподівання громади: «Велимче село специфічне, цікаве, 3000 населення. У школі 444 учні, 102 дітей відвідують дитячий садок. Працює амбулаторія в приміщенні колишньої другої районної лікарні. А місцевий пункт невідкладної допомоги обслуговує села не тільки Ратнівського району, але і сусідніх: Камінь – Каширського і Старовижівського. За допомогою району і сільського бюджету ми засвітили 50 вуличних ліхтарів. І асфальт допомогли з району підлатати. Хоча це дорога обласного значення, але ми вирішили не чекати і своїми силами за допомогою коштів району зробили для людей. Люди бачать роботу і підтримують. А ми намагаємося не чекати подачок, а самі шукаємо кошти, спонсорів, звертаємося до районної влади, беремо участь у міжнародних грандових проектах».

При Велимченській сільській раді працює громадська організація «Сонечко», яка зуміла виграти гранд для реконструкції садочка. І що цікаво, як тільки у 2013 році відбудували садочок, зросла у селі народжуваність. Навіть ясельна група є. Інший корпус дошкільного навчального закладу відновили за кошти благодійників.

Єдина проблема, як розповідає Анастасія Павлович, частина бізнесу не легалізована: «З цим ми будемо боротися. І бюджет буде не 300 тисяч грн., а 700 тисяч як мінімум. На жаль, чоловікам у нас не має роботи, тому вони виїжджають на заробітки, але повертаються з грошима і тут будуються. Молодь залишається, навчаються у ВНЗ землевпорядники і архітектори, і повернуться до нас. Тому у кваліфікованих кадрах проблем не буде, головне добре їм платити. Я загорілася об’єднанням давно. До Ратно нам 35 км, але ми не могли втратити шанс бути окремою громадою. Люди цікавляться об’єднанням, навіть питають старші: «А Велимчанська ОТГ буде?». Першою чергою візьмемося за інфраструктуру, поки в нас не буде гарних доріг, до нас інвестор не приїде, треба створити привабливе середовище для бізнесу, від якого і громада житиме багатше. Адже свого часу у Велимче був цегельний завод і льонзавод. Все можна відновити, якщо є бажання, натхнення і віра людей. У нас все це є».

Анастасія Павлович каже, що бачить в громаді Датинську і Замшанівську сільські ради Ратнівського району та Видрічівську і Бузаківську Камінь-Каширського. Якщо ці сільські ради об’єднаються, то буде 9 тисяч населення.

Поки що в Перспективному плані створення ОТГ у Волинській області Велимчанської громади немає, але її можуть внести, запевнили фахівці з адміністративної реформи Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Гром та Валентин Малиновський. Вони порадили спочатку утворити ОТГ з селами одного адміністративного району, а після прийняття Закону про спрощену систему доєднання сіл з інших районів, приєднати і села Камінь – Каширського району, які бажають увійти до Велимчанської ОТГ.

 «У нас майже у кожному районі є громади, яким територіально вигідніше приєднатися до ОТГ з іншого району, - каже Валентин Малиновський. - Уже півтора року чекає на Закон про можливі зніми територіальних меж Оваднівська громада».

 А ось Василь Гром радить: «Під час об’єднання треба брати до уваги не лише бюджетний аспект, а й інфраструктурно–управлінський. Вас при створенні Забродівської ОТГ відрізали від Ратного, то це і на краще, ви стали своєрідним анклавом, але життєздатним».

З цим погодилися і керівники місцевих громад, які хочуть об’єднатися з Велимчанами, і приїхали, щоб побачити, чим багате село.

Іван Кобук, Датинський сільський голова, розповідає про своє бачення майбутнього: «Ми в такому місці, що можемо і до Камінь-Каширського, і до Старовижівського районів, але хотіли до Ратного, правда туди 40 кілометрів. На 4 сходах селян вирішили до Велимча. Тут 4 км. У селі проживає 930 людей, 118 школярів, 38 вихованців дитсадочка. У нас немає забудовників. Виїжджають люди».

6 сільських рад Камінь-Каширського району готові до об’єднання. Як повідомила сільський голова Бузак: «У селі були протиріччя. Не всі одноголосно за об’єднання. Є села, що категорично проти. Я приїхала, щоб побачити і почути, що буде. Нам треба об’єднуватися».

Здається, сільські громади Волині все більше усвідомлюють, що, оскільки кінцевою датою децентралізаційного процесу є 2017 рік, то якщо вони не об`єднаються добровільно до кінця наступного року, у 2018 році Верховна Рада зробить це примусово.

Область:

Волинська область

Джерело:

«Волинська правда»

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...