Кожен місцевий депутат та мер повинен стати лідером проведення децентралізації в своєму регіоні

Кожен місцевий депутат та мер повинен стати лідером проведення децентралізації в своєму регіоні. Про це сказав Віце-прем’єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко під час виступу на ХІ Українському муніципальному форумі. 

«Вперше за всю історію незалежної України Президент передає свої повноваження місцевому самоврядуванню», - підкреслив Геннадій Зубко.

«Дуже важливо в кожній громаді знайти лідера, який чітко пояснить ті переваги, які матиме село чи селище, що пройде об'єднання. Хотів би попросити, щоб кожен із місцевих депутатів, мерів став саме таким лідером реформи у своїй громаді», - наголосив Віце-прем’єр-міністр України.

Геннадій Зубко підкреслив, що «важливо прибрати політику із цієї реформи, оскільки політика постійно нас заводить у глухий кут».

«Децентралізація - це тільки інструмент. Головне - це регіональний розвиток і те, як регіони будуть конкурувати за інвестора. Децентралізація рухає всі інші реформи - дерегуляцію, енергоефективність, реформу земельних відносин, можливість розвиватись громадам», - зауважив Геннадій Зубко.

За словами Віце-прем’єр-міністра України, окрім уже проведеної бюджетної та податкової децентралізації, очікується впровадження децентралізації повноважень у сфері земельних відносин та реалізацію принципу повсюдності місцевого самоврядування. «Це збільшить площу земельних ресурсів в розпорядженні об’єднаних територіальних громад  з 4% до 84% та відповідно зменшить - в розпорядженні виконавчих органів влади з 96% до 16%», - повідомив він.

Геннадій Зубко зауважив, що Одеська область не прийняла перспективний план розвитку території: «Я очікую, що після цього Форуму Одеська обласна рада затвердить свій перспективний план розвитку, але не для уряду, а для своєї громади».

«Для того, щоб отримати нові повноваження, ви повинні довести свою ефективність. Перспективний план - це і є побудова ефективних, спроможних громад, які отримають статус, повноваження і ресурси. Громадам потрібно лише сформувати своє бачення розвитку», - наголосив урядовець.

22.06.2015 - 20:29 | Переглядів: 11782
Кожен місцевий депутат та мер повинен стати лідером проведення децентралізації в своєму регіоні

Теги:

Геннадій Зубко

Джерело:

Прес-служба Віце-прем`єр-міністра України

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...