Села, які з різних причин відмовились стати частиною громади, ризикують в майбутньому залишитись без фінансування

Про це говорив у програмі «Пряма мова» в ефірі телеканалу «UA:СУМИ» керівник апарату облдержадміністрації Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ 

За словами посадовця, створення громад дасть можливість навіть найменшому населеному пункту не просто існувати, а розвиватися.

«Сьогодні керівники ОТГ, старости, депутати та інші активісти будуть збиратися разом і думати не тільки над тим, як управляти громадою та підтримувати її інфраструктуру, а й над тим, якою в перспективі буде ця громада, що вона вироблятиме, який продукт продаватиме, яким чином створюватиме робочі місця. І від цього залежить – чи буде в цій громаді молодь, чи функціонуватимуть школи, дитячі садочки тощо, – зазначив Дмитро Живицький.

Директор Центру розвитку місцевого самоврядування Олександр ХОРУЖЕНКО наголосив: «Уже конфігурація складається таким чином, що ті села, які не пішли сьогодні об’єднуватися навколо сильних центрів, недоотримають фінансування на школи, заклади охорони здоров’я, соціальної сфери і потенційно можуть їх втратити. Тому якщо ви – патріоти своїх сіл і селищ, то йдіть до депутатів, керівників громад і вимагайте від них пришвидшити процес реформи».

Присутній у студії голова Миколаївської громади Сумського району Олексій ІГНАТЬЄВ подякував першому заступнику голови облдержадміністрації Олександру МАРЧЕНКУ за співпрацю та допомогу у створенні команди, яка готова розвивати його громаду.

«Я розумію, що буде нелегко, але іншого шляху у нас немає», – говорив він.

На переконання керівника апарату облдержадміністрації, зараз найголовніше завдання влади – підійти стратегічно до спроможності об’єднаних територіальних громад, до їх фінансування і допомогти їм знайти шлях до отримання коштів у майбутньому. А також налагодити ефективні комунікації всередині громади між тими селами, які до неї входять.

Область:

Сумська область

Джерело:

Сайт Сумської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...