Рівненщина – в лідерах серед регіонів за числом сформованих громад

Так, в області утворено 20 ОТГ, у чотирнадцяти з яких проведено перші місцеві вибори.

Ще в 4 вибори призначені на грудень місяць. Водночас 5 громад з початку цього року мають прямі бюджетні відносини. З таким результатом Рівненщина посіла 8 місце серед регіонів України.

Загалом перспективним планом передбачено створення на Рівненщині 61 ОТГ.

Про це йшлося під час регіональної платформи «Децентралізація на Рівненщині: стан, проблеми, перспективи розвитку об’єднаних територіальних громад».

У заході взяли участь голова Рівненської облдержадміністрації Олексій Муляренко, народні депутати від Рівненщини, представники регіонального відділення «Асоціація міст України», експерти офісу реформ, міські, селищні та сільські голови, керівники об’єднаних громад.

«Регіональна платформа – це по суті комунікативний майданчик, під час якого керівники об’єднаних громад мають можливість озвучити найбільш больові питання, з якими вони стикаються. Це стосується не тільки передачі можливостей та ресурсів, а й повноважень. Тому влада та депутати повинні почути їх та спільно допомогти, аби громади стали спроможними», - зауважив голова Рівненської облдержадміністрації Олексій Муляренко.

«У результаті фінансової децентралізації ми маємо перевиконання бюджету. Також громада отримала субвенцію з державного бюджету. Ці кошти ми спрямовуємо на утеплення садочків та шкіл, заміну мереж теплопостачання та освітлення. Велику допомогу у цій роботі нам надає Рівненська ОДА. Адже, аби використати гроші, потрібно написати якісний проект. А облдержадміністрація нам у цьому допомагає», - розповів голова Бугринської ОТГ Сергій Пилипчук.

«Цього року 5 ОТГ Рівненщини отримали 25 мільйонів гривень на реалізацію проектів у сфері соціальної інфраструктури. Проте вони стикнулися з проблемою написання проектів. Рівненська ОДА допомогла громадам – організувала навчання. І проекти були підготовлені. Проте це зайняло багато часу. Тому керівникам ОТГ вже потрібно шукати грамотних проектних менеджерів», - зазначив заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

Водночас фахівці з департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА зазначають, перше, що повинні зробити об’єднані громади – це розробити стратегію соціально-економічного розвитку. Кошти ж на реалізацію свої планів вони повинні залучати не тільки державні, а й грантові.

Область:

Рівненська область

Джерело:

Сайт Рівненської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...