Пікет під Львівською ОДА

Сьогодні, 24 жовтня під стінами Львівської ОДА пройшла акція представників ініціативних груп, створених у процесі об’єднання територіальних громад. Учасники акції заявили, що об`єднані громади – з огляду на приклад протестувальників – створюються в області далеко не добровільно.

На мирну акцію зібралось понад півсотні протестувальників, котрих організувала закликала Українська галицька партія. Провідним лозунгом акції було: «ЛОДА, почуй громади!»

Були присутні представники територіальних громад Дрогобицького району, а також громад сіл та селищ інших районів. Зокрема, були представлені невдоволені громади: Дунаївців, Розвадова,  Щирця, Відників, Звенигорода.

У прес-релізі, який підготували активісти громад, зокрема, сказано, що "...на Львівщині децентралізація перетворюється на колективізацію. Така ситуація склалася зокрема для Дунаївської, Розвадівської, Верхньо-Висьцької, Стебниківської, Щирецької та кількох інших територіальних громад, яким ніяк не вдається створити повноцінні ОТГ.

Наприклад, від травня 2015 року шість сіл Миколаївського району (Розвадів, Пісочна, Крупське, Верин, Надітичі та Черниця), які належать до чотирьох сільрад, тричі ініціювали створення Розвадівської об’єднаної територіальної громади на відповідних зборах мешканців. За півтора року люди створили відповідні ініціативні групи, перечитали все законодавство про адмінреформу, детально проаналізували з фахівцями та обговорили на сільських сходинах усі можливості і ризики... Проте створити власну ОТГ в обласному Офісі реформ Львівської ОДА їм відмовляють".

Також у прес-релізі процитовано голову ініціативної групи зі створення Дунаївської ОТГ, керівника ГО “Розвиток краю” Ірину Моряк. "Ми провели громадські слухання у 5 селах (йдеться про створення Дунаївської ОТГ), маємо позитивні рішення про об’єднання всіх чотирьох сільських рад, які є на території громади, ми здійснили фахове фінансове обґрунтування (маємо профіцит бюджету). Маємо висновок щодо фінансової та організаційної спроможності майбутньої громади від Інституту регіональних досліджень. Це не добровільне об’єднання територіальних громад, як написано в законі, це тотальне примусове об’єднання”, - каже голова ініціативної групи для створення Дунаївської ОТГ та керівник ГО “Розвиток краю” Ірина Моряк.

Згодом до активістів вийшов перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський, щоб взнати причини акції. Протягом години між протестувальниками й першим заступником тривала суперечка. Відтак, протестувальники закинули Ростислав Замлинському те, що  він начебто уникає конкретних відповідей. Зрештою, люди почали наполягати на негайні зустрічі з головою Львівської ОДА Олегом Синюткою. Відтак, представників громад запросили до кабінету голови ОДА.

Згодом, прес-служба Львівської ОДА повідомила, що за словами першого заступника голови Львівської ОДА Ростислава Замлинського, в проекті Перспективного плану, який був затверджений минулого року, облдержадміністрація подавала серед 162 ОТГ і Дунаївську громаду, але Кабінет Міністрів України її не затвердив.

"Зараз, після доопрацювання проекту Перспективного плану, облдержадміністрації пропонує по Перемишлянському району сформувати дві ОТГ – Бібрську і Перемишлянську міські громади. Така позиція сформована на основі вивчення кадрового і транспортного забезпечення і проведених фінансових розрахунків тощо, - наголосив посадовець. - Але це не означає, що громади не можуть формувати ОТГ. Потрібно тільки пройти усі необхідні процедурні кроки. Громади самі вирішують за принципом добровільності як їм об’єднуватися".

Крім того, Ростислав Замлинський зауважив, що до ЛОДА документи на отримання висновку щодо об’єднання по Дунаївській ОТГ не надходили.

Перший заступник ЛОДА зауважив, що облдержадміністрація готова сприяти всім громадам, що хочуть об’єднатися, пройти цю процедуру. "Ми надаємо методичні рекомендації, інформаційну підтримку, але ЛОДА не буде приймати рішення замість місцевих депутатів, сільських голів", - підсумував Ростислав Замлинський, закликавши ініціативну групу до конструктивної співпраці.

"Слід зазначити, що на заході були представники с. Розвадів, м. Щирець, с. Звинигород, с. Рихтичі. А на запитання Ростислава Замлинського чи присутні представники місцевої влади с. Дунаїв – ніхто не зголосився", написано у прес-релізі Львівської ОДА. Однак додамо, що журналіст Гал-інфо під час акції безпосередньо спілкувався з активісткою з Дунаїва Іриною Моряк. Вона ж згодом повідомила журналіста Гал-інфо, що зустрічі із Олегом Синюткою на відбулося. 

Водночас представники ініціативних груп зі створення ОТГ висунули такі вимоги до голови ЛОДА, голови і депутатів ЛОР та Офісу реформ Львівської ОДА:

1) неухильно дотримуватися чинного законодавства щодо реформи децентралізації;

2) утриматися від створення штучних перешкод щодо об’єднання Дунаївської спроможної об’єднаної територіальної громади та вжити усіх заходів для включення в Перспективний план спроможних територіальних громад (в частині Перемишлянського району) Дунаївську ОТГ;

3) невідкладно підписати документи, які були подані ініціативною групою 9 вересня 2016 року щодо створення Розвадівської ОТГ та вжити усіх заходів для включення в Перспективний план спроможних територіальних громад (в частині Миколаївського району) Розвадівську ОТГ.

Нагадаємо, що станом на сьогодні на Львівщині сформовано 16 об’єднаних територіальних громад. 15 із них мають прямі бюджетні відносини з Міністерством фінансів. Ще одна, Ходорівська громада, в якій вибори провели у березні, почне працювати з 1 січня 2017 року. Крім того, ще в 6 ОТГ на грудень цього року призначено вибори.

Область:

Львівська область

Джерело:

«Галінфо»

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...