На Вінниччині обговорювали актуальні питання процесу децентралізації

Сьогодні в обласній державній адміністрації під головуванням першого заступника голови ОДА Андрія Гижка відбулась нарада із заступниками голів райдержадміністрацій та головами об’єднаних територіальних громад, у яких відбулись або призначені перші вибори. В нараді також взяли участь керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, представники регіонального Офісу реформ, асоціації органів місцевого самоврядування, ЗМІ.

Відкрив нараду перший заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гижко, який охарактеризував стан впровадження адміністративної реформи у Вінницькій області.

«Маємо чітко усвідомлювати, на якому етапі ми зараз знаходимося стосовно добровільного об’єднання громад,- зазначив він, - рік назад, 25 жовтня 2015 року, відбулися перші вибори у об’єднаних територіальних громадах Вінницької області – Калинівській ОТГ та Студенянській об’єднаній територіальній громаді Піщанського району. З цього моменту розпочались новації щодо можливостей об’єднання,законодавчого врегулювання цього процесу тощо. Сьогодні ми матимемо можливість почути від голів цих об’єднаних громад про перші здобутки та помилки за рік, який минув».

Андрій Гижко підкреслив, що у залі знаходяться представники громад , які вже виходять на процес остаточного завершення добровільного об’єднання громад – вибори. «У грудні планується в два етапи провести вибори : 11 грудня – у 7 ОТГ та 18 грудня - ще в 10 майбутніх об’єднаних територіальних громадах, Ці 17 ОТГ об’єднають 48 сільських рад, які існували донині. Осередками ОТГ також стануть міста: Бар,Томашпіль, Оратів, Тульчин і Немирів. Мета сьогоднішньої зустрічі – зібрати тих , хто йде на добровільне об’єднання,щоб проговорити усі майбутні кроки як до моменту виборів , так і після них».

Найважливіші питання виборчого процесу у зв’язку із проведенням перших виборів в об’єднаних територіальних громадах підняв у своєму виступі координатор Офісу Реформ Регіонального розвитку Олег Левченко.

Щодо юридичної сторони функціонування об’єднаних територіальних громад поінформував учасників наради начальник юридичного відділу апарату облдержадміністрації Олександр Кобзар.

Фінансовий аналіз бюджетного процесу за 9 місяців 2016 року та перші результати децентралізації в т. ч. у Калинівській та Студенянській об’єднаних територіальних громадах прокоментував заступник директора Департаменту фінансів облдержадміністрації Олександр Горба.

«Бюджетна децентралізація та розширення повноважень територіальних громад сприяє підвищенню фінансової самостійності місцевих бюджетів та зміцненню їх фінансової основи та самодостатності,- на цьому наголосив під час наради Олександр Горба.- Спостерігається ріст надходжень доходів загального фонду бюджету області. Так, за 9 місяців 2016 року порівняно з 9 місяцями 2014 року на 1669,3 млн. грн. або у 2 рази, зокрема: по містах обласного значення (на 896,3 млн. грн.), районних бюджетах (на 406,7 млн. грн.), сільських, селищних, містах районного значення бюджетах (на 368,2 млн. грн.), об’єднаних територіальних громадах (на 48,2 млн. грн.)».

Область:

Вінницька область

Джерело:

Сайт Вінницької ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...