На засіданні Уряду Геннадій Зубко презентував результати децентралізації та структуру управляння реформою

Децентралізація – ключова реформа, яка збереже та об’єднає країну. Два роки тому за підтримки європейських партнерів ми розпочали реформу, а вже сьогодні маємо її реальні результати.  Про це заявив Віце-прем’єр-міністр  — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, презентуючи сьогодні на засіданні Уряду  результати реформи децентралізації.

«В 2014 році реформа розпочалася через прийняття Концепції реформування місцевого самоврядування. В 2015 році —  створено законодавче поле, розпочато фінансову децентралізацію, стартував процес добровільного об’єднання громад. Вже на кінець 2015 року ми отримали перші 159 об’єднаних громад, збільшення місцевих бюджетів на 29,6 млрд грн, нові фінансові можливості, додаткові ресурси, сформовано податкову базу. В цьому році ми очікуємо 245 громад. Сьогодні близько 200 об’єднаних громад подали документи до ЦВК щодо проведення виборів. Близько 4000 громад ініціювали процес об’єднання. Ми також отримали новий результат по фінансовій децентралізації: зростання місцевих бюджетів на 30,6 млрд грн (на серпень), збільшення власних доходів місцевих бюджетів ОТГ більше, ніж утричі – з 418 млн до 1,3 млрд гривень. Допомога від держави в 1 млрд грн на субвенцію на прямий розвиток інфраструктури ОТГ, 3 млрд грн ДФРР, 800 млн грн на шкільні автобуси та опорні школи  – потужна підтримка реформи.  Адже це не просто концентрація ресурсів, це конкретні  реалізовані в громадах проекти: у сфері ЖКГ, інфраструктури, освіти, охорони здоров’я, культури, спорту», — зазначив Геннадій Зубко.

Серед головних подальших завдань Віце-прем’єр-міністр назвав підтримку процесу добровільного об’єднання громад й громад, які вже об’єднались,  подальшу  секторальну децентралізацію, створення освітніх і госпітальних округів, відкриття  ЦНАПів.

«Координація реформи відбуватиметься через Центральний офіс реформ при Мінрегіоні, спільно із ЄС, міжнародними донорами, центральними та місцевими органами влад. Ми будуємо комунікацію, яка передбачає також роботу регіональних офісів реформ та Проектного офісу секторальної децентралізації. Нам потрібно пов’язати  реформу децентралізації з реформуванням галузей. Маємо  єдину амбітну команду, яка буде реалізувати цей проект», — наголосив Геннадій Зубко.

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...