У селах потенційної Букачівської ОТГ пояснювали переваги від об’єднання громад

У рамках акції «Децентралізаційний марафон» у селах Колоколин і Луковець-Вишнівський потенційної Букачівської ОТГ Рогатинського району Івано-Франківської області регіональні консультанти з юридичих і бюджетних питань(проект «ПУЛЬС», який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID) Марія Баран і Юрій Стефанчук зустрілися з громадськими активістами. Під час зустрічі було обговорено перспективи утворення цієї громади.

Нагадаємо, що згідно з Перспективним планом формування територіальних громад Івано-Франківської області до потенційної Букачівської ОТГ належать селище Букачівці, села Букачівська Слобода, Витань, Посвірж, Вишнів, Зруб, Козарі, Журавеньки, Колоколин, Луковець-Вишнівський, Луковець-Журівський, Чагрів і Чернів.

За словами Юрія Стефанчука, торік всі села, які належать до потенційної Букачівської ОТГ, загалом заробили близько 2 млн. 700 тис. грн. Проте, як наголосив експерт, за умови утворення Букачівська ОТГ матиме чималі перспективи для свого розвитку. Адже після об’єднання її загальний бюджет становитиме 13,5 млн. грн., з яких власні надходження – це 3 млн. грн. Від ПДФО тут отримають майже 1 млн. грн. Базову дотацію, яку нині гарантує держава, жителі цієї громади отримають у розмірі приблизно 2, 5 млн. грн.

Все ж, як звернув увагу Юрій Стефанчук, сільський голова Колоколина, не провів громадського обговорення щодо об’єднання громад. Рішенням сесії сільської ради він призупинив процес утворення Букачівської ОТГ з наступним створенням робочої групи. Все ж попри те, що це рішення було прийнято ще місяць тому, досі не створено робочої групи. За словами експертів, жителі Колоколина, з якими вони спілкувалися, спраглі об’єктивної інформації про реформування місцевого самоврядування і з розумінням ставляться до потреби об’єднання громад, зокрема утворення Букачівської ОТГ. Юрій Стефанчук порадив сільському голові Колоколина провести громадське обговорення щодо утворення Букачівської ОТГ. 

Область:

Івано-Франківська область

Громади:

Букачівська селищна об’єднана територіальна громада Букачівська територіальна громада

Джерело:

Сайт Івано-Франківської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....

27 березня 2024

Загрози та виклики соціальної сфери громад на тлі повномасштабного вторгнення: результати дослідження

Загрози та виклики соціальної сфери громад на...

Проєкт «Підтримка децентралізації: підвищення компетенцій територіальних громад у сфері соціальних послуг»...