Мінрегіон підготував законопроект про засади адмінтерустрою, об’єднавши зусилля всіх зацікавлених сторін

Виходячи з Плану пріоритетних дій Уряду на 2016 рік, Мінрегіон України працює над врегулюванням порядку вирішення питань адміністративно-територіального устрою.

Міністерство підготувало проект Закону «Про засади адміністративно-територіального Устрою України». Першу версію проекту цього документу ще в січні місяці цього року було направлено центральним органам виконавчої влади,  державним адміністраціям, обласним радам, асоціаціям органів місцевого самоврядування, експертам та членам Цільової команди реформ Мінрегіону з питань децентралізації, місцевого самоврядування та регіональної політики для висловлення зауважень і пропозицій щодо цього законопроекту.

Слушні пропозиції та зауваження знайшли своє відображення у проекті, який сьогодні опубліковано на офіційному сайті Мінрегіону.

Законопроектом вводяться поняття: адміністративно-територіального устрою України, системи та рівнів адміністративно-територіального устрою, адміністративно-територіальної одиниці, населеного пункту (село, селище, місто);

встановлюються: засади на яких будується адміністративно-територіальний устрій, органи, до повноважень яких належить розгляд і вирішення питань адміністративно-територіального устрою, порядок утворення та ліквідації адміністративно-територіальних одиниць,  встановлення і зміна їх меж, віднесення населених пунктів до категорії сіл, селищ, міст, найменування і перейменування населених пунктів, адміністративно-територіальних одиниць;

врегульовуються питання щодо Державного реєстру адміністративно-територіальних одиниць, сіл, селищ, міст, що входять до складу цих одиниць.

Нагадаємо, що вУкраїні відсутнє законодавство, яке унормовує порядок утворення, реєстрації, перетворення адміністративно-територіальних одиниць, а також населених пунктів. Поки залишається чинним у частині, що не суперечить Конституції, Указ Президії Верховної Ради Української РСР «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР» від 12 березня 1981 року!

За словами Першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Вячеслава Негоди, без законодавчого врегулювання засад адмінтерустрою, про логічну модель децентралізації годі й говорити.Адже влада зосереджується на певних територіальних утвореннях – громадах, районах, регіонах.

Ознайомитися з проектом Закону України «Про засади та порядок вирішенняпитаньадміністративно-територіального устрою України» можна ТУТ.

Довідково

В основу законопроекту «Про засади адміністративно-територіального устрою України»покладенінапрацюванняробочоїгрупи при Мінрегіоні за участіекспертівЮрія Ганущака та Анатолія Ткачука, а також варіант законопроекту «Про засади адміністративно-територіального устрою України», підготовлений Юрієм Ключковським та Наталею Богашевою.

02.09.2016 - 13:19 | Переглядів: 11837
Мінрегіон підготував законопроект про засади адмінтерустрою, об’єднавши зусилля всіх зацікавлених сторін

Теги:

В'ячеслав Негода

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...