У Франківську погодили “карту” формування територіальних громад

 3 серпня відбулось засідання постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань регіональної політики.

12 серпня пройде позачергова сесія обласної ради, скликання якої ініціював очільник облдержадміністрації Олег Гончарук. Основним питанням сесії стане несення змін до перспективного плану формування об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

Сесію скликають поспіхом, адже депутати мають затвердити новий адміністративно-територіальних розподіл ОТГ  до 15 серпня, задля того, щоб новостворені територіальні громади включили в проект бюджету наступного року і вони почали отримувати фінансування з січня 2017 року.

Ті територіальні громади, що об’єднаються після 15 серпня, втратять один рік, залишаться в тому ж статусі, в якому і були, а нові бюджетні відносини настануть для них тільки з січня 2018 року.

Для того, щоб новостворені ОТГ перейшли на прямі бюджетні відносини, саме до 15 серпня необхідно завершити процес об’єднання громад 2016 року.

До слова, КМУ затвердив створення 63 ОТГ, з яких сформував план 53 громад, та зобов’язав Франківську ОДА доопрацювати перспективний план щодо ще 10 громад. Відтак станом на зараз розроблений план щодо 56 ОТГ, з яких 52 громади – це ті, які сформував КМУ. Проект рішення не є кінцевим і скоріше за все навіть до 12 серпня зазнає змін, ділиться Руслан Панасюк (експерт з питань реформування, очільник “Офісу реформ” області).

Але наразі експерти пропонують депутатам концепцію бачення у кількості 56 територіальних громад. 52 громади залишатимуться в тому вигляді, в якому їх затвердив кабмін, натомість 4 громади передбачені не були.

Сьогодні Голинська сільська рада надіслала звернення щодо об’єднання і створення Голинської ОТГ, також надійшло звернення щодо створення Загвіздянської ОТГ з центром в селі Загвіздя, Нижнівської сільської ради  – щодо створення Нижнівської ОТГ, та Дубовецької сільської ради –  про створення Дубовецької ОТГ.

Загвіздянська, що складається тільки з двох сіл,  викликає найбільше дискусій сьогодні, адже ця громада була відхилена регіональною робочою групою. Натомість цим селам пропонували приєднатись до Лисецької територіальної громади. Загвіздя такої позиції не підтримує і бажає очолити окрему ОТГ.

У декількох громадах процес об’єднання підходить до завершення, а натомість у Лисецькій ОТГ не дають згоди на об’єднання Радча та Драгомирчани, а в Більшівецькій ОТГ завадою для об’єднання є два населені пункти з десяти, без яких ОТГ ймовірно і буде сформована.

Руслан Панасюк повідомив, що близько семи територіальних громад об’єднають цьогоріч.

У подальшому перспективний план формування територіальних громад області затверджуватиме обласна рада.

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

news.if

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...