Директор Офісу реформ та експерти відвідали села Саратського і Татарбунарського районів

Директор Офісу реформ в Одеській області Юлія Молодожен та експерти з питань децентралізації відвідали з візитами чотири населені пункти Саратського і Татарбунарського району. Відвідування трьох з них – Зорі Саратського району, Лимана і Приморського Татарбунарського району – було безпосередньо пов’язане з визначенням центрів майбутніх об’єднаних територіальних громад.

Так, керівництво села Зоря Саратського району збирається поборотися за право стати центром потенційної об’єднаної територіальної громади. Активісти і керівники сільської ради за підтримки депутата Одеської обласної ради Георгія Чиклікчи, який також взяв участь у роботі експертів Офісу реформ, звернулися до обласної робочої групи з питань децентралізації з проханням взяти до уваги їх бажання стати центром ОТГ. Зоря планує приєднати довколишні села Михайлівку і Долинку, але не хотіла б входити до складу Саратської ОТГ, як це пропонує керівництво району.

Згідно з пропозиціями районних властей, на території Саратського району планується створити Саратську, Кулевчанську, Успенівську і Петропавлівську ОТГ.

Водночас директор Офісу реформ Юлія Молодожен зазначила, що актив села Зорі повинен прораховувати обидва варіанти – і створення своєї, окремої громади, і входження до складу Саратської громади, причому в разі голосування облрадою за другий варіант, домогтися від Сарати справедливого розподілу бюджетних коштів між усіма членами майбутньої ОТГ.

Питання щодо того, хто очолить майбутню ОТГ у Татарбунарському районі, виникло і перед громадами сіл Лиман і Приморське, адже влада обох населених пунктів заявляє, що саме їхні села мають змогу очолити майбутні громади. У візитах до обох сіл також взяв участь депутат Одеської обласної ради Трифон Антов.

У селі Лиман членам робочої групи продемонстрували приміщення сільської ради, ФАП, пожежну частину, школу і дитсадок, а також приміщення, де зможе розміститися майбутній ЦНАП. Приміщення на території села доглянуті, а інфраструктура досить потужно розвинена. Водночас голова сільської ради Олеся Кометіані відзначила, що долучитися до створення майбутньої ОТГ готова лише громада села Трапівки, інші ж села поки що зволікають із ухваленням рішення.

Водночас про переваги свого села розповіли представники села Приморського, яке стало наступним пунктом відвідування членів робочої групи. Голова сільради Олег Чабаненко відзначив, що очолюване ним село має більший бюджет та дещо більшу кількість населення у порівнянні з Лиманом. Втім, приміщення, які продемонстрували представники влади як такі, де у майбутньому можуть розміститися ЦНАП та керівні органи ОТГ, перебувають у такому стані, що потребує капітального ремонту, попри те, що у паспорті села було зазначено, що ремонт потрібен лише косметичний.

Які села стануть центрами майбутніх громад та які саме конфігурації громад будуть затверджені, буде зрозуміло вже восени, коли своє рішення ухвалять депутати Одеської обласної ради, а пізніше його розгляне Кабінет міністрів України.

Крім того, експерти відвідали Тузлівську об’єднану територіальну громаду, яку було створено минулого року. Голова ОТГ Лариса Корнован-Мойсеєнко та члени виконкому, а також депутати громади і депутати та актив сіл Базар’янка і Дивізія поспілкувалися з експертами щодо питань просування реформи децентралізації, освіти, медицини, розподілу бюджетних коштів та розширення Тузлівської громади за рахунок Базар’янки, Дивізії і Жовтого Яру.

“Сьогодні ви – перші, а том, хто перший, завжди важче. Тому головне, щоб між вами була згода, розуміння мети і бажання змінювати життя у громаді на краще”, – відзначила Ю. Молодожен.

Область:

Одеська область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...