27 липня було затверджено внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Волинської області

Це питання розглядалося на засіданні Волинської ради регіонального розвитку під керівництвом голови Волинської ОДА Володимира Гунчика. Як проінформував заступник губернатора Сергій Кошарук, окрім вже існуючих 6 об’єднаних громад на Волині, цьогоріч постане ще дві ОТГ – Люблинецька та Поворська у Ковелському районі. Сергій Кошарук також розповів про переваги об’єднання громад. Зокрема, вони безпосередньо можуть отримувати кошти з Держбюджету, на місцях залишається 60 % надходжень від податків із доходів фізичних осіб та 5 % акцизного збору.

Як зауважив голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, децентралізація передає органам місцевого самоврядування багато тих функцій, які й дотепер виконують обласні та районні держадміністрації.

Загалом, як проінформував начальник управління містобудування та архітектури Волинської ОДА Микола Томчук, із розроблених в області пропозицій створити 72 ОТГ Кабміном була затверджена постанова щодо створення на Волині 52 об’єднані громади.

Разом із тим голова Волинської ОДА Володимир Гунчик нагадав, що об’єднання територіальних громад передбачає і відповідальність.

«Можуть мати місце такі явища як оптимізація закладів освіти і медицини, а в разі коли ви хочете мати у вашій громаді лікарню – то фінансуйте. Тим більше, що є можливість отримувати субвенції із Держбюджету», - резюмував він, підкресливши, що для нормального функціонування ОТГ необхідно мати відповідну інфраструктуру.

Тому для окремих населених пунктів кращим варіантом може бути приєднання до вже існуючих ОТГ, ніж створення нових. Загалом, таким чином, наразі затверджено 13 змін до Перспективного плану формування територій громад Волинської області.

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...