50 луганських активістів вивчатимуть успішний досвід реформ децентралізації по всій країні

З 25 липня 2016 року стартує всеукраїнський проект «Змінимо країну разом! Децентралізація: нові можливості». Захід ініційований головою Луганської обласної державної адміністрації Юрієм Гарбузом та підтриманий Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Метою є вивчення позитивних прикладів децентралізації в Україні та обмін досвідом щодо розвитку сільських територій  під час тижневої поїздки зі Сходу на Захід України.

Учасниками проекту стануть сільські голови, представники об’єднаних територіальних громад, райдержадміністрацій, мери міст, керівництво облдержадміністрації Луганської області. Під час цієї подорожі вони проїдуть всю Україну, відвідають об’єднані територіальні громади Полтавської, Вінницької, Хмельницької, Тернопільської, Львівської та Закарпатської областей та матимуть можливість перейняти досвід цих громад.

У ході поїздки учасники зустрінуться з керівництвом областей, головами об’єднаних територіальних громад, представниками органів місцевого самоврядування. Серед тем для обговорення – нові можливості громад, розвиток сільських територій, співпраця з інвесторами, налагодження системи якісної освіти у громадах, покращення системи охорони здоров’я, бюджетні процеси, перспективи та розробка стратегічних планів.

Представники приймаючої сторони у кожній області продемонструють найбільш цікаві практики та проекти, які вже реалізовані у регіоні, розкажуть про стратегії розвитку територій та вирішення ключових проблем, пов’язаних з процесом децентралізації.

Також гості матимуть можливість особисто обмінятися досвідом щодо вирішення актуальних питань і поділитися найбільш успішними методиками та напрацюваннями.

Юрій Гарбуз, голова Луганської облдержадміністрації: «Європейський і світовий досвід свідчить, що місцеві проблеми можуть ефективно вирішуватись тільки на місцевому рівні. Держава ніколи не дійде до проблем кожного села чи міста, кожної вулиці чи подвір’я.

Децентралізація – це реальний шлях до підвищення якості повсякденного життя мешканців кожного села, селища чи міста. І наше завдання – максимально сприяти утворенню ефективних, економічно самодостатніх громад».

Оксана Гарнець, керівник Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO прокоментувала: «Громади з різних регіонів України мають дуже різні темпи розвитку, і на це є багато причин. Зазвичай найбільш успішним рішенням та проектам об’єднаних громад ми надаємо потужну інформаційну підтримку, намагаємось донести цей досвід до інших, але розуміємо, що найбільш ефективний канал передачі інформації – це особисте спілкування та ознайомлення з успішними практиками на власні очі. Ми підтримуємо цей проект, щоб знання та напрацювання найбільш успішних громад поширювались в інших областях та районах України і сприяли їхньому розвитку».


DESPRO - Швейцарсько-український проект “Підтримка децентралізації в Україні”, який фінансується Швейцарською Конфедерацією через Швейцарське бюро співробітництва (ШБС/SDC) та впроваджується Швейцарським центром ресурсів та консультацій з питань розвитку (Skat).

22.07.2016 - 15:16 | Переглядів: 8734
50 луганських активістів вивчатимуть успішний досвід реформ децентралізації по всій країні

Теги:

DESPRO

Область:

Луганська область

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...