Недостатність інформації та знань про децентралізацію породжують страхи, але практика доводить їх безпідставність, - Микола Силенко

….На сьогодні в Чернігівській області об’єдналися та діють п’ять територіальних громад – Вертіївська, Кіптівська, Макіївська, Парафіївська та Деснянська. Восени минулого року в них були обрані голови територіальних громад і фактично розпочався процес становлення. В 2016 році вже завершили процедуру об’єднання Остерська, Батуринська, Мринська та Лосинівська громади. На етапі об’єднання знаходяться ще Ніжинська, Носівська, Корюківська, Холминська, Гончарівська, Олишівська та Седнівська.

«За рік роботи в цьому напрямку ми досягли того, що вже не виникає питання «Навіщо це робити?» І зникли сумніви, що об’єднані територіальні громади (ОТГ) – правильне рішення. Маємо питання «Як робити?» Тобто як це зробити ефективно, раціонально так, щоб людина у селі розуміла: до неї наближається послуга і їй простіше її отримувати. І, головне, сільська територія переходить від виживання до процесу розвитку», - пояснює Микола Силенко.

Кожна з новостворених та затверджених громад Чернігівщини не марнує час і справами доводить, що наполеглива праця та план дій - головні на шляху до успіху. А тому працюють громади над стратегічними планами.

«П’ять громад, які утворилися в минулому році на Чернігівщині, почали успішно працювати, реалізовувати нові проекти, практично завершують формування своїх нових розширених штатів. Вони мають істотне перевиконання бюджету за перше півріччя 2016 року. Вертіївська та Макіївська територіальні громади затвердили стратегічні плани розвитку - це середньострокові програми, згідно яких громада буде працювати найближчі п’ять років. Тобто визначаються пріоритети розвитку, щоб вкладати ресурси у перспективні напрямки. А не так, що «дірки підлатали» і на цьому все, бо на більше грошей не вистачило», - розповідає експерт.

Наприклад, Вертіївська громада зайнялась ремонтом комунальних доріг, щоб згодом налагодити транспортне сполучення між своїми селами, зробили вуличне освітлення у селі Мала Кошелівка. Також в планах Вертіївської громади – розвиток зеленого туризму, будівництво ставка та створення курортної зони для відпочинку. Деснянська громада планує облаштувати пожежне депо та здійснити газифікацію села Отрохи, у Кіптях найбільше зусиль вкладають у будівництво Центру адміністративних послуг. У Макіївській громаді реалізовуються проекти з реконструкції ФАПу, дитячого садочку та школи, будинку культури, а також встановлення вуличного освітлення. Парафіївська громада бачить перспективи у розвитку сільського господарства, тому вони створюють всі умови, щоб до них йшли люди працювати і їм було комфортно жити.

Повну версію читати ТУТ

Область:

Чернігівська область

Джерело:

«Чернігівський монітор»

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...