​Міжнародний проект ДОБРЕ сприятиме розвитку 75 об’єднаних громад з 7 областей України

15 липня в Мінрегіоні відбулася ознайомча зустріч з представниками проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні «Децентралізація – шлях до кращих результатів та ефективності» (ДОБРЕ), який наступні п’ять років надаватиме комплексну допомогу та сприятиме розвитку об’єднаних громад в Україні.

Виконуючий обов’язки Директора відділу сприяння розвитку демократії та врядування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні Джефрі Маєрс повідомив, що проект працюватиме виключно на базовому рівні місцевого самоврядування – у громадах. «Протягом наступних п’яти років проект планує надавати повний спектр допомоги громадам - від стратегічного планування, питань місцевого економічного розвитку до надання адміністративних послуг населенню, співпраці з громадянами та громадськими організаціями. Крім того, важливу роль ми відводимо комунікаціям та інформуванню населення», - сказав Джефрі Маєрс.

Керівник проекту ДОБРЕ Бері Рід поінформував, що загалом для співпраці буде відібрано близько 75 об’єднаних громад з 7 областей. «Громади визначатимуться на конкурсній основі. Очікуємо, що у вересні цього року почнемо роботу над заявками громад. До кінця жовтня плануємо вибрати перші 25 громад. Після цього почнеться практична співпраця з ними», - сказав Бері Рід.

«Впевнені, що з початком вашої роботи суттєво посилиться команда тих, хто займається питаннями децентралізації та місцевого самоврядування. Отже ми зацікавленні в якнайшвидшому старті проекту і всебічно сприятимемо цьому», - звернувся Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода до представників проекту.

Сприяння розвитку об’єднаних територіальних громад він назвав одним з основних напрямків реформи, які сьогодні найбільше потребують допомоги міжнародних колег.

«Завдяки міжнародному досвіду і підтримці, об’єднані громади мають остаточно позбутися радянської психології і більше ніколи не чекати, що держава за них вирішуватиме їхні місцеві проблеми. Разом з вами маємо показати їм, як в умовах децентралізації ефективно використовувати нові можливості, самостійно опікуватися своїм майбутнім, приймати складні рішення і бути готовими нести за них відповідальність», - сказав В’ячеслав Негода.

Підсумовуючи зустріч Перший заступник Міністра зазначив, що Мінрегіон має скоординувати роботу проекту з діяльністю інших програм, які діють в Україні і сприяють децентралізації. «Нам варто спільно, виходячи з вашого міжнародного досвіду і з урахуванням розуміння Міністерством особливостей процесу реформування місцевого самоврядування в Україні, спланувати дії і вибудувати роботу таким чином, щоб максимальна кількість громад отримала і відчула підтримку міжнародної спільноти», - зауважив Перший заступник Міністра.

 

Довідка

ДОБРЕ (Decentralization Offering Better Results and Efficiency - DOBRE) -  новий п`ятирічний проект Агентства США з міжнародного розвитку у сфері розбудови місцевого самоврядування, який планує надати комплексну допомогу українським громадам.

Бюджет. Агентство США з міжнародного розвитку планує надати 50 млн. доларів на реалізацію цього проекту протягом 2016-2021 років.

Виконавець проекту в Україні - американська компанія Global Communities.

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...