Волинські громади – на старт

У стінах Волинської ОДА відбулося засідання робочої групи, яка працює над змінами до Перспективного плану області. На нараду зібралися представники влади, експерти, очільники громад і консультанти АМУ.

Заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук нагадав присутнім про минулорічну роботу над Перспективним планом Волині і коротко розповів про ті зміни, які будуть вноситися нині. Експерти напрацювали ряд пропозицій, які винесуться на засідання ради регіонального розвитку наприкінці місяця, а тоді – на засідання сесії Волинської обласної ради. Йдеться про 13 змін до Перспективного плану області у різних районах. Під час роботи над змінами намагалися максимально врахувати ті зауваження та пропозиції, котрі надходили від громад та експертів. Також Сергій Кошарук розповів, що у Мінрегіоні є попереднє розумінння необіхідності цих змін в області.

Керівник регіонального офісу з децентралізації та розвитку Анатолій Пархом’юк повідомив, що змінам до Перспективного плану передували понад 300 зустрічей у районах із представниками громад. Загалом Волинь за активністю громад можна поділити на три регіони: північний, південний та центральний. Також Анатолій Пархом’юк наголосив, що Перспективний план не є догмою і аксіомою утворення тієї чи іншої громади. Також навіть із внесенням змін до Перспективного плану не всі території впорядковуються. Тому йдеться про ті зміни до плану, які ґрунтуються на рішеннях громади.

Під час засідання робочої групи розглянули конфігурацію кожного району. 8 громад можуть об’єднатись ще до середини серпня.

Зокрема, в Люблинецькій громаді (Ковельський район) у вересні відбудуться вибори, подання щодо виборів у Поворській громаді (Ковельський район) відправлені до ЦВК.

Також наразі затверджується об’єднання громад у Ковельському, Маневицькому, Іваничівському та Луцькому районах.  Якщо ці громади встигнуть пройти процедуру об’єднання до 15 серпня, вони можуть отримати допомогу з державного бюджету у 2017 році. Бо інакше громада житиме за старим бюджетом.

Виконавчий директор регіонального відділення Асоціації міст України Богдан Самойленко розповів про роботу волинських консультантів, які допомагають громадам у сфері децентралізації та реформи місцевого самоврядування.

Голова Зимнівської ОТГ В’ячеслав Католик зауважив, що об’єднання громад – це значний позитив, який дозволяє розвивати власну громаду.

Регіональний консультант із юридичних питань РВ АМУ у Волинській області Валентин Малиновськийзазначив, що громадам слід активізувати роботу у сфері об’єднання, якщо вони хочуть отримати переваги для своїх мешканців. “Якщо ми не проведемо цю реформу, то вся Україна не матиме перспективи”.

Область:

Волинська область

Громади:

Люблинецька селищна об’єднана територіальна громада Люблинецька територіальна громада

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...