До кінця року на Тернопільщині утвориться до п’ятнадцяти нових громад, а існуючі розширяться

Об’єднані територіальні громади Тернопільщини отримали кошти з державного бюджету на розвиток інфраструктури, – повідомив начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Володимир Харченко. В основному використовуватимуть виділені гроші на ремонт доріг, освітлення населених пунктів, будівництво шкіл, лікувальних закладів.

Нині на Тернопільщині створено 26 об’єднаних територіальних громад, у процесі об’єднання ще чимало населених пунктів краю. Експерти рекомендують створювати великі громади, оскільки вони матимуть більшу силу. Надходження з державного бюджету на одну особу після об’єднання майже утричі більші. Крім цього, передбачена міжнародна допомога на розвиток громад.

«Створені 26 об’єднаних територіальних громад на сьогодні фактично завершили процес юридичного оформлення. Держава активно підтримує новоутворені громади, стимулює їх, об’єднані громади нашої області отримали 141, 6 мільйона гривень на реалізацію інфраструктурних проектів, і на сьогоднішній день громади активно приступили до освоєння цієї субвенції» – каже начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Володимир Харченко.

Експерти сподіваються, що до кінця року на Тернопільщині утвориться до п’ятнадцяти нових громад, а існуючі розширяться. «Реформа не може зупинитися без логічного завершення. Це буде об’єднання усіх існуючих сільських рад, селищних, міських рад в об’єднані територіальні громади. Для цього нині проводяться консультації. Працюємо над перспективним планом розвитку громад, який має бути затверджений Кабінетом Міністрів України», – додає Володимир Харченко.

Об’єднанні територіальні громади самі вирішують, як витратити виділені кошти на їхній розвиток. Окремі громади краю вже приступили до реалізації інфраструктурних проектів.

Область:

Тернопільська область

Джерело:

«За Збручем»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...