На Харківщині буде створено агенцію регіонального розвитку

Про це повідомив заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

За його інформацією, робота в цьому напрямку ініційована головою ХОДА Ігорем Райніним.

«Найближчим часом робоча група щодо створення агенції регіонального розвитку розпочне свою роботу. Є дуже багато організаційних та юридичних питань, які необхідно узгодити для ефективного запуску даного проекту. Але створення відповідної установи стане одним із послідовних кроків нашої команди у розвитку області відповідно до затвердженої Стратегії розвитку-2020» - пояснив Михайло Черняк.

Основними завданнями Агенції стане створення умов для презентації територій інвесторам та створення площадки, де в короткий термін в одному місці майбутній інвестор зможе зустрітися та отримати інформацію про привабливі об’єкти регіону.

За інформацією Михайла Черняка, при створенні агенції, зокрема, буде використано польський досвід. З цією метою делегація представників самоврядування Харківської області на чолі з керівником Харківського регіонального Офісу з підтримки реформи місцевого самоврядування, головою  ГО «Польсько-українська аграрна асоціація» Діаною Бариновою під час візиту до Польщі ознайомилася з роботою Малопольської агенції регіонального розвитку.

«Саме ця агенція, за оцінкою експертів, є найбільш успішною та ефективною на території Польщі, - пояснила Діана Баринова. - Агенція була створена більше 20 років тому, ще до початку реформ у Польщі, як товариство, що засновано маршалковством та Малопольською промисловою  палатою. Сьогодні це основний гравець щодо залучення інвестицій та промоції Малопольського воєводства у всьому світі».

Під час ознайомлення з роботою Малопольської агенції регіонального розвитку, пан Яцек Адамчук з департаменту обслуговування інвестицій та експорту надав представникам Харківщини інформацію щодо історії створення та становлення агенції, основних принципів її діяльності та залучення фінансових коштів. Він підкреслив, що головний акцент потрібно робити на пошуку сильних сторін територій та задоволення потреб інвестора, який перш за все шукає комфорті умови для ведення бізнесу, кваліфіковану та недорогу робочу силу, повний супровід своєї діяльності.

«Також він зазначив, що основою роботи агенції є системна співпраця з локальними територіями – місцевими радами, розвиток яких забезпечує загальний розвиток регіону, - повідомила Діана Баринова. - Директор департаменту обслуговування інвесторів Малопольскої агенції регіонального розвитку Беата Горська-Нець у свою чергу висловила надію на співпрацю з представниками Харківщини та запевнила у наданні всебічної підтримки та допомоги у створенні подібної установи на теренах Харківщини. Створення подібної агенції є дуже актуальним для Харківського регіону. Отже, сьогодні є всі шанси розпочати втілення успішного польського досвіду щодо регіонального розвитку на території області».

Нагадаємо, делегація представників місцевого самоврядування Харківщини протягом тижня вивчала досвід польських колег. До складу делегації увійшли голови новостворених об’єднаних громад та місцевих рад, які наразі розглядають можливість об’єднання, із Харківського, Валківського, Зачепилівського, Чугуївського, Вовчанського та Печенізького районів. Представники місцевого самоврядування відвідали Малопольське та Підкарпатське воєводства Республіки Польща. Візит харківської делегації до Польщі відбувся в рамках проекту «Ефективне місцеве самоврядування. Досвід Польщі в Україну», що реалізується Харківським регіональним Офісом з підтримки реформи місцевого самоврядування та ГО «Польсько-українська аграрна асоціація» за підтримки ХОДА, Генерального консульства республіки Польща у місті Харкові та Генерального Консульства України у місті Кракові.

Область:

Харківська область

Джерело:

Сайт Харківської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...