Процеси децентралізації на Охтирщині значно пожвавилися

Відповідно до перспективного плану в Охтирському районі повинно бути створено п’ять об’єднаних територіальних громад: Охтирська, Грунська, Чернеччинська, Чупахівська та Комишанська. Саме з цими громадами керівництво району має на меті  провести розширені обговорення, щоб розвіяти міфи та скептичний настрій деяких представників громад.

Чи буде збережена мереж шкіл, ФАПів, клубів, дитячих садків - питання, які найбільше турбують сільських жителів. Роз’яснення з цього приводу та низки інших якраз і будуть надаватися під час робочих зустрічей.

Зокрема, активістам майбутньої Чупахівської громади керівники району розповіли, що питання функціонування навчальних, медичних та інших закладів на території, де мешкає громада, належить виключно до компетенції самої громади, люди самостійно будуть вирішувати чи потрібні їм ці установи чи ні. І  жоден службовець з району чи області не зможе вказувати що робити – це не його повноваження.

«З процесом об’єднання громад не варто затягувати. Адже чим швидше територіальна громада буде створена, тим швидше зможе залучати кошти субвенції на її розвиток та інші ресурси», - зазначила тимчасово виконуючий обов’язки голови Охтирської райдержадміністрації Наталія Окрайченко. Вона розповіла про досвід Березівської громади.

У цьому році на Березівську громаду піде фінансування з бюджетів усіх рівнів до 30 мільйонів гривень. Кошти під конкретні проекти надаватимуться з Державного фонду регіонального розвитку – близько 7 мільйонів гривень. Буде окрема субвенція на розвиток об’єднаної громади – 9,6 мільйона гривень. Безкоштовно громада отримає шкільний автобус.

За умови об’єднання громад і для мешканців Охтирського району відкриється більше перспектив, розширяться ширші можливості вирішення питань місцевого значення, в тому числі із залученням коштів міжнародних донорів.

Звісно, що на таку інформацію потребує кожен сільський житель, а найкраще її надати під час зустрічей «віч-на-віч», тому під час заходу напрацювали подальші кроки щодо проведення інформаційної кампанії та вирішили за участю керівників району провести громадські слухання в кожній сільській раді району.

Область:

Сумська область

Джерело:

Сайт Охтирської РДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...