Закарпаття має скористатися перевагами децентралізації і ефективно використати державну та міжнародну допомогу, — В’ячеслав Негода

Підтримка, яку надає Угорщина у розвитку Закарпаття, має стимулювати область до більш активного впровадження переваг, що надає реформа місцевого самоврядування та децентралізація, яка відкриє двері до глибокого і рівноправного співробітництва регіону та громад з іноземними партнерами.

Таку думку висловив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода під час зустрічі з Уповноваженим Міністра — керівником Канцелярії Прем’єр-міністра Угорщини з питань координації та співробітництва області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина) та Закарпатської області (Україна) Іштваном Грежею.

«Для нас дуже важливо, щоб урядова реформа місцевого самоврядування була підтримана в усіх областях країни. Створення спроможних громад, передача їм максимальних повноважень і ресурсів дає змогу муніципалітетам тісно і на рівних співпрацювати з іноземними колегами, залучати кошти на розвиток, спільно реалізувати інвестиційні проекти. На жаль, Закарпатська область єдина в Україні не підтримала ідею формування спроможних громад і на рівні обласної ради не схвалила відповідний проект перспективного плану. Така позиція консервує в регіоні неефективну систему управління, побудовану на принципах централізації повноважень органами виконавчої влади, що суперечить зусиллям Уряду імплементувати принципи Європейської хартії місцевого самоврядування. Але сподіваємося, що досвід угорських колег, тісна взаємодія з ними у реалізації регіональних та місцевих проектів на Закарпатті сприятиме більш активному впровадженню реформи», — сказав В’ячеслав Негода.

Він запевнив, що Мінрегіон готовий долучатися до спільних заходів, які б інформували мешканців і представників органів місцевого самоврядування Закарпаття про переваги децентралізованої системи управління, доводили, що можливість ефективно розвиватися у громад є лише за умови об’єднання їхнього потенціалу, ресурсів, чіткого розмежування повноважень і відповідальності, як і передбачено концепцією реформи.

У свою чергу Іштван Грежа зазначив, що уряд Угорщини у координації з українським Урядом готовий і надалі підтримувати Україну на її шляху до розвитку, до членства в Європейському Союзі.

«Ми готові і надалі розвивати різноманітні інфраструктурні проекти з Україною. Наша підтримка не обмежується Закарпатською областю, але, зрозуміло, особлива увага прикута до розвитку суміжного з нашою країною регіону. Зокрема, Урядом Угорщини запропоновано програму для підтримки економіки Закарпаття, яка передбачає інвестиції цього року у сумі 80 млн. євро в цей регіон, а також кредитні кошти на загальну суму понад 20 млн. євро», — повідомив Іштван Грежа.

Перший заступник Міністра нагадав, що Уряд України у 2016 році тільки через Державний фонд регіонального розвитку виділив 3 млрд грн., які регіони, зокрема, можуть використати на співфінансування спільних з міжнародними партнерами проектів та програм розвитку.

«Сподіваємося, що Закарпаття зможе запропонувати якісні проекти, необхідні мешканцям регіону, корисні державі і цікаві угорським партнерам. В пріоритеті, звичайно, має бути розвиток дорожньої інфраструктури, підвищення якості якої значно впливатиме на інвестиційну привабливість регіону, поліпшить транспортний зв’язок між Україною і країнами Єврозони», — зазначив В’ячеслав Негода.

Підсумовуючи захід, Перший заступник Міністра запропонував угорським партнерам запланувати на найближчий час проведення засідання Українсько-Угорської змішаної комісії з питань транскордонного та прикордонного співробітництва, яка діє з 2004 року, де за участі представників місцевих влад двох країн обговорити усі нагальні питання та визначити пріоритети співробітництва.

27.04.2016 - 16:15 | Переглядів: 11681
Закарпаття має скористатися перевагами децентралізації і ефективно використати державну та міжнародну допомогу, — В’ячеслав Негода

Теги:

В'ячеслав Негода

Область:

Закарпатська область

Джерело:

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...