Авторитетна думка громад: Зволікаючи з об’єднанням на Херсонщині, ми позбавляємо громади відчутних ресурсів

Розвиток кожної громади визначає її фінансова спроможність. А це в першу чергу залежить від самої громади та професіоналізму місцевої влади. Про те, як живеться сьогодні територіальним громадам, йшлося під час фахової майстерні Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України «Практичне застосування законодавства в сфері фінансово-бюджетної децентралізації.Забезпечення прозорості місцевих бюджетів».

Про необхідність податкової стабільності говорили представники Голопристанської, Таврійської, Скадовської та Херсонської міських рад, Каланчацької та Білозерської селищних та Партизанської сільської ради. Усі зазначали про позитивний результат від впровадження бюджетної децентралізації. Доходи місцевих бюджетів зросли майже у півтори рази. Так, зробити потрібно дійсно дуже багато. Адже кожен громадянин прагне, щоб було заасфальтовано та відремонтовано саме його вулицю, зазначила Світлана Лужецька, секретар Бериславської міської ради. І тут саме відкритість бюджетів допоможе в забезпеченні діалогу з громадою. Про це говорила з присутніми консультант з бюджетних питань Асоціації міст України Вікторія Корецька. Вона спробувала проаналізувати ті ризики, які вбачають представники органів місцевого самоврядування в бюджетній децентралізації. І учасники практикуму мали визнати, що головний ризик – це бездіяльність. 

Від цього застерігав Анатолій Негра, який протягом багатьох років успішно розвивав м. Голу Пристань. Постійний діалог з громадою, зустрічі на кожній вулиці, правила, однакові для всіх громадян, – ось запорука його управлінського успіху. «15 років тому про наше місто мало хто знав, ми мали жебрацький бюджет. Сьогодні це місто добре знане, з гарними традиціями реальної демократії. У тому числі і в бюджетних питаннях, – зазначив Анатолій Негра. – Об’єднання громад – ресурс для розвитку, який потрібно використовувати. Зволікаючи з об’єднанням, ми позбавляємо громади відчутних ресурсів».

«Розумна, виважена політика з упровадження бюджетної децентралізації, спрямована на перетворення громадян на активних учасників розбудови громади. Саме це ми практикуємо в Білозерці. І маємо безперечні надії на успіх», – підкреслив Олександр Царюченко, Білозерський селищний голова.

Область:

Херсонська область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...