Куцурубська громада дала старт децентралізації в області

5 квітня першу створену в області громаду відвідав голова облдержадміністрації Вадим Меріков, де зустрівся з сільськими головами Очаківського району.

Куцурубський сільський голова Інна Копійка розповіла про перші досягення та успіхи громади. Так за її словами Куцурубська об’єднана територіальна громада, яка включає в себе села Яселки, Іванівка, Куцуруб була створена минулого року. Загальна чисельність громади – 3855 чоловік (Іванівка 1330, Куцуруб – 2285, Яселки – 240).

Бюджет громади на 2016 рік складає 11 млн. 708 тис. грн.: освітня субвенція 4 млн. 807 тис. грн.; медична субвенція 2 млн. 45 тис.грн., податок на доходи фізичних осіб 3 млн. 657 тис. грн., місцеві податки 1 млн. 50 тис. грн., єдиний податок 460 тис. 500 грн. та інші.

«Загалом бюджет у 2016 році разюче зріс, порівняно з 2015 роком він збільшився на 9 млн. 468 тис. грн. Так, з 1 січня було вирішено виділити кошти на харчування дітей 1-4 класів загальноосвітніх шкіл громади, харчування дітей шкільного віку, які перебувають під опікою, роботу Куцурубської музичної школи, пільговий проїзд пенсіонерів, матеріальну допомогу, людям, які потрапили в складні життєві обставин, допомогу учасникам АТО, поховання безхатченків», – розповідає Інна Копійка.

Говорячи про плани на майбутнє сільський голова об’єднаної громади відмітила, що серед першочергових завдань відновлення вуличного освітлення в селах, відкриття стоматологічного кабінету. Водночас, звернула увагу, що на загальних зборах, громада вирішила розподілити державну субвенцію у сумі 5 млн. 95 тис. 200 грн. на реконструкцію водопровідної мережі у с. Іванівка та проведення ремонту доріг у всіх селах.

«Процес об’єднання у нас не закінчено. Куцурубська громада ініціює подальше об’єднання з суміжними громадами, зокрема Дмитрієвською. Отже наша громада буде ще більше укрупнена і територіально і фінансово. Наше основне завдання поєднати інтереси громади, держави і бізнесу. Створити умови для нових робочих місць, залучити в регіон інвесторів, щоб кожному члену об’єднаної громади жилося краще», – підсумовуючи відмітила Інна Копійка.

Нагадаємо, що Очаківський міський голова Сергій Бичков проінформував, що на травневій сесії депутат розглянуть проект рішення про об’єднання Очаківського району в одну громаду з центром у місті. Тож граний приклад децентралізації та перші позитивні результати спонукали багатьох переглянути своє бачення та створювати сильні громади. 

Область:

Миколаївська область

Джерело:

Сайт Миколаївської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....