У МОЗ запропонували створити пілотний госпітальний округ на Житомирщині

Створити першу модель госпітального округу на базі Коростенського району Житомирської області,-  з такою пропозицією вийшов сьогодні заступник Міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський під час зустрічі в Коростені з активом Житомирської області та, зокрема, головними лікарями закладів охорони здоров’я північних районів регіону. Зустрічі передувало відвідування сільських фельдшерсько-акушерських пунктів, амбулаторій, які на виконання завдань з децентралізації мають стати основою для первинного рівня медицини на території об’єднаних громад, а також міської та районної лікарень Коростеня, лікарні швидкої допомоги. 

Учасники зустрічі обговорили питання реформи охорони здоров’я в контексті децентралізації. 

«Децентралізація – це позитивна справа - це передача повноважень на місця. Вона спонукає в тому числі Міністерство охорони здоров’я брати на себе відповідальність за прийняті рішення.  Суть реформи – щоб кожен громадянин отримував якісні медичні послуги, щоб ці послуги були максимально наближені до громадянина. Сьогоднішня ситуація, яка склалася в охороні здоров’я, є критичною і має бути змінена», - сказав Віктор Шафранський.

Виходячи зі спільно напрацьованих пропозицій експертів в сфері децентралізації, в сфері охорони здоров’я та профільного міністерства, за пропозицією Віктора Шафранського, учасники наради обговорили можливість створення пілотного госпітального округу на базі Коростенського району Житомирської області у складі міста Коростень, Коростенського, Лугинського, Олевського, Овруцького, Народицького та Малинського районів.

Віктор Гордійчук, головний лікар центральної лікарні м. Коростень, зазначив, що заклад, який він очолює, є найкраще оснащений сучасною апаратурою та обладнанням, має достатню матеріально-технічну базу та кадрове забезпечення. В  структурі  Коростенської  ЦМЛ  функціонують  єдині  на  всі  північні  райони  області  відділення – педіатричне, урологічне, отоларингологічне, офтальмологічне, наркологічне.

«За результатами багаторічного аналізу в центральній міській лікарні більше 30 відсотків становлять пацієнти – жителі інших районів області, в першу чергу північних», - констатував Віктор Гордійчук.

Він підтримав пропозицію щодо створення пілотного госпітального округу на базі Коростенського району, запропонував створити на базі Коростенської ЦМЛ лікарню інтенсивного лікування, а на базі Коростенської ЦРЛ – лікарню планового лікування та хоспіс. А на базі лікарень решти північних районів області Віктор Гордійчук запропонував створити лікарні відновного, планового лікування та хоспіси.

Нагадаємо, за пропозиціями експертів з питань децентралізації, первинна медицина повинна бути налагоджена на рівні об’єднаних громад на базі ФАПів та амбулаторій, госпітальні округи мають стати основою вторинного рівня медичного обслуговування, третинний рівень – на базі областей.

 

05.04.2016 - 22:19 | Переглядів: 15076
У МОЗ запропонували створити пілотний госпітальний округ на Житомирщині

Теги:

госпітальний округ медицина медицина

Область:

Житомирська область

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...