Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

 

Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий напрям «DECIDE: ПРОФТЕХ» з підтримки реформи професійної освіти в Україні, яка об’єднає зусилля обласних державних адміністрацій та територіальних громад, закладів професійно-технічної освіти, шкіл та бізнесу, щоб побудувати систему профорієнтації та підвищити престижність професійної освіти.


Швейцарія виділяє на реформування профтехосвіти в Україні 2 млн франків (понад 80 мільйонів гривень).

Проєкт DECIDE надасть експертну та технічну підтримку Міністерству освіти та науки України у впровадження реформи професійної освіти на національному рівні, зокрема:

  • у передачі закладів професійно-технічної освіти з державної у комунальну власність;
  • у розвитку системи навчально-методичних центрів П(ПТ)О;
  • у вдосконаленні нормативної бази для забезпечення ефективного впровадження реформи професійної освіти;
  • у розробленні нової моделі фінансування системи ЗП(ПТ)О.

В рамках ініціативи відбудеться пілотування моделей співробітництва обласних державних адміністрацій, територіальних громад, закладів професійно-технічної освіти, шкіл та бізнесу задля розвитку системи кар’єрного супроводу учнів, зокрема:

  • регіонами-партнерами, які долучаться до пілотування системи, обрані Полтавська, Одеська, Івано-Франківська, Чернігівська, Київська та Львівська області;
  • у регіонах-партнерах буде визначено 10 ЗП(ПТ)О та 10 громад-партнерів;
  • кожен з відібраних профтехів отримає підтримку з розроблення стратегій розвитку та грант на створення профорієнтаційної майстерні (хабу), а також долучить до програм професійного розвитку та експертну підтримку у розвитку співпраці з бізнесом;
  • громади-партнери отримають грант та експертний супровід на організацію заходів з профорієнтації, долучать своїх фахівців до професійних програм з підготовки кар’єрних радників;
  • у ЗЗСО громад-партнерів запровадять систему супроводу учнів у виборі професії (career guidance) у співпраці з провідними українськими експертами та фахівцями Цюрихського педагогічного університету (Швейцарія).

«Реформа професійної освіти є пріоритетом Уряду України. Доказом цього є інвестиції у сферу, які не припиняються навіть в умовах повномасштабної війни. У період післявоєнного відновлення нам знадобиться чимало кваліфікованих робітників з сучасними знаннями і навички. Втім дбати про задоволення цих потреб потрібно вже зараз. Я дякую Швейцарії за підтримку реформи професійної освіти, розширення проекту DECIDE на новий напрям, присвячений профосвіті. Впевнений, що виділені ресурси стануть гарним підґрунтям для відновлення української економіки та відбудови інфраструктури», – розповів заступник Міністра освіти і науки України Дмитро Завгородній.

«Для відновлення та відбудови України вкрай важливо мати підготовлених фахівців робітничих професій. У Швейцарії, наприклад, професійну освіту обирають 75 відсотків учнів. Для того, щоб підняти престиж професійної освіти в Україні, потрібно докорінно змінити не тільки освітню інфраструктуру, зміст освіти, а також побудувати дієву систему карʼєрного супроводу (career guidance)», – зазначив Андреас Хубер, директор програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні.

«Для того, щоб учні та їхні батьки могли зорієнтуватися у виборі майбутньої професії, важливо налагодити співпрацю органів влади області та територіальних громад, бізнесу, шкіл та профтехів між собою. Все це для того, щоб побудувати звʼязок освіти з ринком праці та дати можливість дітям в Україні здобувати сучасні та затребувані професії та бачити своє майбутнє у своїй країні», – наголошує менеджерка проєкту DECIDE Валентина Полторак.

Пілотування системи кар’єрного супроводу відбуватиметься до кінця 2024 року.

Переглядів: 39
Новини на тему: професійна освіта
Читайте також: