Парламент надасть територіальним громадам право управляти землею у межах та поза межами населених пунктів, - Володимир Гройсман (+відео)

Верховна Рада України планує ухвалити закон щодо передачі в управління об'єднаним територіальним громадам та громадам, які поки ще не об'єдналися, земель, що знаходяться у межах і поза межами населених пунктів, що забезпечить право громад на управління власними ресурсами. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман в інтерв'ю телеканалу "Рада" .

Володимир  Гройсман зазначив, що законопроект, напрацьований спільно народними депутатами України, буде передбачати, "що усім об'єднаним територіальним громадам будуть повністю передані у власність усі землі, які знаходяться у межах і поза межами населених пунктів цієї громади".

"Це історичне рішення. Маємо за декілька тижнів прийняти цей закон і землю в управління передати громадам. Громади мають [отримати] право управляти своїм ресурсом", – наголосив Голова Верховної Ради.

Також законопроект передбачає передачу усіх земель в поки необ'єднаних територіальних громадах в управління сільським радам. "Тобто кожна сільська рада буде управляти в межах і поза межами населених пунктів своєю землею. Раніше за них це робили чиновники Держгеокадастру", – зазначив керівник Парламенту.

Володимир Гройсман зазначив, що минуло два роки з моменту прийняття реформи місцевого самоврядування в Україні, одним із авторів та ініціаторів якої він був. "З того моменту почалася реальна боротьба за місцеве самоврядування, – зазначив керівник Парламенту. – Я вважаю, що це ключова реформа, яка поверне важелі впливу на владу громадянам".

За цей час, зазначив Володимир Гройсман, на місця були передані значні повноваження, зокрема щодо реєстрації бізнесу та надання адміністративних послуг. Також у 2015 році була запроваджена фінансова децентралізація, що збільшила надходження до місцевих бюджетів на 40%. "Це означає, що громади уже мають право вимагати, щоб будували дороги, тротуари, садочки, школи. Там є ресурс, який теж буде основою розвитку місцевої економіки і робочих місць", – зауважив Голова Верховної Ради.

Крім того, в Україні створили основу для об'єднання територіальних громад і уже 159 громад було утворено у минулому році. Ще десять громад цієї неділі провели вибори, нагадав Володимир Гройсман. "Все буде непросто у них, але вони пройдуть цей шлях і стануть сильнішими", – висловив переконання керівник Парламенту.

04.04.2016 - 18:12 | Переглядів: 19112
Парламент надасть територіальним громадам право управляти землею у межах та поза межами населених пунктів, - Володимир Гройсман (+відео)

Відео:

Теги:

Володимир Гройсман земля створення спроможних громад

Джерело:

Прес-секретар Голови Верховної Ради України

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...