Старобогородчанська громада: життя після об’єднання

На Прикарпатті серед першопрохідців, які стали на шлях добровільного об’єднання громад та успішно завершили цей процес і 25 жовтня торік провели перші місцеві вибори, — Старобогородчанська ОТГ. Прикметно, що її головою люди обрали прихильника реформи місцевого самоврядування, який виступив ініціатором об’єднання, — Ярослава Здерку. Ця ОТГ налічує понад 6 тисяч жителів, її площа становить майже 8 тис. гектарів землі, до неї належить 5 населених пунктів — Старі Богородчани, Скобичівка, Гринівка, Лисівка, Нивочин, від яких на місцевих виборах було обрано 22 депутати. 

Відстань від адміністративного центру, яким є Старі Богородчани, до найвіддаленішого населеного пункту — села Лисівки становить 15 км. Ярослав Здерка переконаний, що, йдучи таким шляхом, громада зможе  отримати фінансову самостійність. Адже відповідно до чинного законодавства, об’єднані громади з 2016 року отримують 60% податку на доходи фізичних осіб  (ПДФО) та інші податки, місцеві збори і платежі вже не спрямовують у центральний бюджет, а залишають на власні потреби. А ще в результаті об’єднання буде наближено адміністративні послуги до людей, що істотно поліпшить їхнє життя. І це вже стає реальністю. Нині сільський голова Старобогородчанської ОТГ Ярослав Здерка і представники його команди переконані у правильності своїх кроків на шляху об’єднання громад, адже дивляться у перспективу і дбають про майбутнє своїх дітей. І закликають інші громади поповнювати лави об’єднаних.

За словами Ярослава Здерки, бюджет ОТГ становить 15,5 млн. грн. Зокрема це 3,5 млн. базової дотації відповідно до кількості населення, 3,7 млн. —  медичної субвенції, 7 млн. — освітянської. Проте щодо медичної субвенції, то, як наголосив Ярослав Здерка, законодавець не провів розмежування первинної і вторинної ланок. Тому довелося повернути 1 млн. 440 тис. грн. на районний рівень для обслуговування поліклініки і центральної районної лікарні. Після об’єднання власні надходження громади становлять разом з ПДФО 4 млн. грн., а це вже на мільйон більше. Громада отримає ще 4 млн. 520 тис. інфраструктурної субвенції, 70 відсотків якої буде витрачено на ремонт доріг, а 30 — на ремонт адміністративного приміщення, клубу, школи, відкриття ДНЗ.  Як зазначив сільський голова, у новому бюджетному році є тенденція до перевиконання дохідної частини, що за останні два місяці становить 415 тисяч. 

Один із багатьох прикладів поліпшення життя людей в громаді — це переведення будівлі амбулаторії сімейної медицини на сучасне опалення і закупівля нового кардіографа. Директор ЗШ I-III ступенів Старобогородчанської ОТГ Тарас Гринишин також розповів про переваги від об’єднання. За його словами, уже є перші результати, зокрема виділено 2,2 млн. грн. для придбання шкільних автобусів, 500 тис. на шкільний майданчик, 300 тис. — на матеріально-технічну базу, а ще завдяки перемозі школі в обласному проекті буде поміняно вікна на суму в  257 тис. грн. 

Також Ярослав Здерка розвінчав міф про те, що в результаті об’єднання люди залишаються без роботи. За його словами, до об’єднання в сільських радах працювало 13 осіб, а нині, відповідно до штатного розпису, є 34 посади. Наразі працює лише 19 осіб, згодом штат буде доукомплектовано. А ще невдовзі у чотирьох населених пунктах громади відбудуться вибори старост. Тобто ще четверо людей отримають роботу. 

Ярослав Здерка переконаний, що головне для майбутнього чільника громади — брати на себе відповідальність і служити людям. Він закликає інших стати на шлях об’єднання, щоб концентрувати кошти на місцях, бути господарями на своїх територіях і розвивати населені пункти, які входять до складу ОТГ.

Депутат Старобогородчанської ОТГ Володимир Петришин, який підтримав ідею об’єднання, назвав такий шлях перспективним, оскільки це реальна можливість наблизити людей до влади і послуги — до людей. А Василь Анічин — житель Старобогородчанської громади, яку називає маленьким районом, бачить її перспективу в різноманітних можливостях, зокрема на свій розсуд господарювати, ефективно керувати кожною гривнею, отримувати європейські гранти, залучати зовнішні інвестиції і просто ліпше жити. Більше - ТУТ

Теги:

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

«Правда.іф»

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...