Територіальні громади Катеринопільщини мають достатні резерви для функціонування

Про це повідомляють в Катеринопільській РДА і подають для ознайомлення повний аналіз структури та резервів формування власних надходжень об’єднаних територіальних громад району.

На території Катеринопільщини створено дві громади: Єрківську, до складу якої увійшло 3 населені пункти з населенням 5426 жителів, та Мокрокалигірську, яка об’єднала 6 населених пунктів та 4258 жителів із 24 435 громадян району.

Власні доходи в розрахунку на одного жителя Єрківської громади складають 2 439 гривень, Мокрокалигірської – 1 512. Власні доходи органів місцевого самоврядування, які не об’єдналися в громади (потенційна Катеринопільська громада, по створенню якої отримано позитивний висновок Черкаської облдержадміністрації) склали 1 861 гривень на одного жителя. Середньомісячна заробітна плата працівників в потенційній Катеринопільській громаді складає 1 940 грн., тоді як в Мокрокалигірській – лише 1 745 гривень. Середньомісячна заробітна плата одного працівника Єрківської громади складає 3 588 грн., за рахунок високого рівня середньої заробітної плати працівників ТОВ «Катеринопільський елеватор». Інших резервів підвищення рівня заробітної плати Єрківська громада не має.

Також важливим джерелом надходжень умовної Катеринопільської громади є значна кількість власників державних актів на землю – 46 % до кількості населення, що є резервом для збільшення прибуткового податку з орендної плати, який повністю зараховується до бюджетів громад, тоді як цей показник в Єрківській громаді становить 18 %, а в Мокрокалигірській – 38 %.

Ще одним резервом для збільшення надходжень Катеринопільської громади є підвищення ставки орендної плати за землю. Нині вона складає 4,8 % від нормативної грошової оцінки, тоді як по Єрківській громаді – 5 %, Мокрокалигірській – 4,9 %.

Також оподаткування всіх без виключення земельних ділянок, які використовуються в сільськогосподарському виробництві, забезпечать ріст надходжень до місцевих бюджетів. Насамперед, це стосується так званих «самовихідців» – осіб, які самостійно обробляють земельні ділянки. Так, питома вага земель сільськогосподарського призначення, що обробляються самовихідцями, до загальної кількості земель сільськогосподарського призначення по кожній із громад складає у Катеринопільській – 18 %, Мокрокалигірській – 14 %, Єрківській громаді лише 1 %.

При цьому, по потенційній Катеринопільській громаді, ця категорія землекористувачів задекларувала прибуткового податку в середньому до 573 грн. на одну декларацію до сплати в бюджети сіл, по Єрківській – 304 грн., по Мокрокалигірській громаді – 329 гривень. Відзначимо, оподаткуванням охоплено вихідців-одноосібників по Катеринопільській громаді лише 80 %, тобто і тут є значний ресурс для збільшення надходжень.

Важливим резервом збільшення надходжень до бюджетів сіл умовної Катеринопільської громади залишається ресурс від здійснення підприємницької діяльності, а саме, 697 суб’єктів різних форм власності та господарювання, в той час як в Єрківській громаді 195 таких суб’єктів підприємницької діяльності, а в Мокрокалигірській лише 108. Тобто всі три громади рівномірно забезпечені відповідним фінансовим ресурсом і мають додаткові резерви для його збільшення.

Крім власних надходжень кожна громада отримала освітню та медичну субвенції з Державного бюджету: Мокрокалигірська громада 159 % до потреби, Єрківська – 100 % , яка дасть змогу не тільки забезпечити виплату заробітної плати педагогічним працівникам в повному обсязі та видатків на енергоносії, а й направити значні кошти на покращення матеріальної бази навчальних закладів громад.

Таким чином, вище викладений аналіз структури та резервів формування власних надходжень органів місцевого самоврядування підтверджує факт, що створення на території Катеринопільського району двох об’єднаних територіальних громад ніяк не вплинуло на дефіцит районного бюджету, що формується за рахунок податків, які сплачуються на територіях сіл, що не об’єдналися в громаду.

Область:

Черкаська область

Джерело:

Сайт Черкаської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...