Андреас Кіфер та Сергій Чернов дали оцінку процесу децентралізації

У прес-центрі Будинку рад пройшов Брифінг Голови Харківської обласної ради Сергія Чернова та Генерального секретаря Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи пана Андреаса Кіфера.

На запитання досвід реформ якої країни найкраще застосувати в умовах України Андреас Кіфер відповів: «Рада Європи не змушує країни рухатися в певному напрямку, та не може запропонувати одну конкретну модель. На регіональному рівні існує структура, коли влада певних регіонів зіставляється з владою цілої країни, як, наприклад, це є в Бельгії, Німеччині та Швейцарії. Та існує і досвід, коли певні адміністративні регіони стають все більш політичними, як, наприклад, досвід Франції. Ми пропонуємо кожній країні самостійно шукати шлях, який підходить саме для неї, визначивши заздалегідь, які ж завдання мають бути вирішені на регіональному рівні».

Він також наголосив: «Досвід Польщі має бути корисним для України та надихати її. Тобто місцеві органі влади мають вирішувати ті питання, які відповідають саме їх повноваженням. Вирішувати ефективно для громад – це не значить діяти на місцевому рівні».

Андреас Кіфер також додав, що Рада Європи незадоволена процесом прийняття рішень, який спостерігається у Верховній Раді України: «Зараз і досі не надаються певні можливості та повноваження місцевим та регіональним органам влади».

На запитання про хід проведення реформ у Харківській області Сергій Чернов відповів: «Харківщина – це не окрема територія, на якій можливе самостійне проведення реформ. Головним для нас все ж лишається рух шляхом децентралізації, проведення реформ місцевого самоврядування. Ми повинні Європейську Хартію місцевого самоврядування, яку Україна ратифікувала в 1997 році, в повному обсязі втілити у національне законодавство».

Голова обласної ради також наголосив: «На базовому рівні, на рівні сіл і міст, сьогодні місцеве самоврядування є, але Хартія залишається невиконаною в частині створення повноцінного місцевого самоврядування на регіональному та субрегіональному рівнях, тобто на рівні областей і районів. І саме зміни до Конституції, які Верховною Радою проголосовані у першому читанні, є відповіддю на цю потребу».

Область:

Харківська область

Джерело:

Сайт Харківської обласної ради

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...